UN razmatra mjere za sprječavanje utrke u naoružanju u svemiru

Foto: Fah

Vladini stručnjaci iz 25 zemalja okupili su se u ponedjeljak u UN-u u Ženevi na skupu posvećenom sprječavanju utrke u naoružanju u svemiru.

“Svemir je sve važniji za ukupnu vojnu dominaciju”, rekao je predsjedatelj sastanka, Guilherme de Aguiar Patriota, novinarima pred početak dvotjednog skupa.

Većina vojnih operacija na Zemlji oslanja se na komunikacijske satelite i svjetske vlade sve su više zabrinute da bi oni mogli biti uništeni, dodao je brazilski diplomat.

UN-ov sastanak iniciran je prije nego je američki predsjednik Donald Trump prošli lipanj najavio planove za uspostavu Svemirskih snaga kao nove grane vojske kako bi jamčile “američku dominaciju u svemiru”.

Godine 2008. Rusija i Kina predložile su da se sklopi sporazum koji bi zabranio postavljanje oružja u orbiti i dalje, kao i napade na objekte u svemiru. No zapadne države tome su se usprotivile. SAD i EU podržavaju umjesto toga neobvezujuće mjere.

Ženevski sastanak, na kojem sudjeluju i Iran, Pakistan i Indija, trebao bi omogućiti pomake u tom pogledu i rezultirati nizom prijedloga koji bi mogli biti uključeni u budući UN-ov sporazum.

Sudionici će razgovarati o tome treba li se fokusirati na zabranu određenih vrsta oružja ili određene vrste ponašanja u svemiru, rekao je Patriota.

Razmatrat će se pravno obvezujuća pravila i neobvezujuće mjere transparentnosti.

Neprijateljskim potezima moglo bi se smatrati ometanje signala komunikacijskih satelita, napadanje satelita laserima ili projektilima te detoniranje objekata u svemiru kako bi se stvorilo otpad koji bi smetao drugim svemirskim objektima.

Izvor: narod.hr/hina