Veleposlanstvo SAD-a u BiH pozdravilo presudu Karadžiću

Foto: fah

Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini u srijedu se pridružilo izjavama u kojima se izražava zadovoljstvo pravomoćnom presudom ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću kojega je prizivno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) osudilo na doživotni zatvor nakon što ga je proglasilo odgovornim za najteže ratne zločine.

“Ova odluka predstavlja važan korak ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su prouzročili strašne patnje građana Bosne i Hercegovine. Ona istodobno donosi smiraj žrtvama i njihovim obiteljima i osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena”, stoji u izjavi veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

Veleposlanstvo je također pozvalo sve strane da poštuju ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana.

Mašović: ‘Danas je zapravo izrečena i pravomoćna presuda generalu Ratku Mladiću’

Amor Mašović, ravnatelj Instituta za nestale osobe BiH (INO), vladinog tijela koje dva i pol desetljeća nakon rata pokušava otkriti sudbinu tisuća nestalih u toj zemlji tijekom ratnih sukoba, također je kazao kako je zadovoljan presudom iako se nadao da će Karadžić biti označen odgovornim i za genocid u drugim općinama, osim Srebrenice.

“No to u biti ništa ne mijenja, jer se genocid tamo dogodio i to će ostati povijesne činjenice. Ovdje treba naglasiti kako je danas zapravo izrečena i pravomoćna presuda generalu Ratku Mladiću jer su obojica optužena za vrlo slična zločinačka djela. Možda je Mladić i više kriv od Karadžića pa ako je Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor onda vjerujem kako niti Ratko Mladić neće dobiti blažu kaznu“, kazao je Mašović novinarima.

Ratni član Predsjedništva BiH Ivo Komšić kazao je kako je od početka vjerovao da će pravomoćna presuda biti pravednija od prvostupanjske.

„Iskreno smo vjerovali da će prizivno vijeće MICT-a donijeti pravičniju presudu od one prvostupanjske. To se dogodilo i doživotni zatvor za Radovana Karadžića je istinski trijumf međunarodnoga prava. Zapravo drugostupanjska presuda nije proširila optužnicu nego je utvrdila da prvostupanjska presuda od 40 godina zatvora nije bila pravična. Treba se kloniti suvišnih komentara presude iz Haaga”, zaključio je Komšić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina