(VIDEO) Indija: Prosvjedni ‘ljudski lanac’ dug 620 km – borba protiv ponižavanja žena i hinduističkog ekstremizma

Foto: snimka zaslona

Dan nakon Nove godine i prilikom protestnog ulaska u hinduistički hram u Kerali dviju žena, formiran je živi ‘ljudski lanac’ dug 620 kilometara koji traži iskorak iz višestoljetnog ponižavajućeg položaja žena u Indiji.

U Indiji je došlo do pravog ustanka i širokog društvenog otpora žena protiv društveno ukorijenjene višestoljetne hinduističke diskriminacije – žena. Sve to se dogodilo dan uoči ulaska dviju žena u hinduistički hram i svetište Sabarimala u Kerali, gdje je po vjerskim učenjima hinduizma ženama zabranjen pristup u reproduktivnoj dobi.

Šokira i sama činjenica da u Indiji početkom reproduktivnog doba smatraju dječje doba djevojčica od 10 godina starosti, što je treći razred osnovne škole!

Ženski lanac dug 620 kilometara protiv ponižavajućeg položaja žena!

Dan uoči ulaska u hram u Kerali dviju žena, u znak borbe protiv diskriminacije žena, milijuni žena Indije formirali su ljudski lanac duži od 600 kilometara, od Kasargada u sjevernom dijelu države do Thiruvananthapurama, najjužnijeg grada i glavnog grada države, piše rt.com

Skup „Ženski zid“ ili Vanitha Mathil okupio je oko 3 milijuna žena svih uzrasta i društvenih statusa. Ljudski lanac od 620 km, protkan ženama obučenim u tradicionalne šarene indijske ženske haljine, svakako je jedan od najvećih na svijetu uopće.

Istovremeno, hinduističke skupine koje vjeruju da žene u reproduktivnoj dobi mogu oskvrnuti svetište, pokrenule su prosvjede i sukobile se s policijom u Kerali

Treba naglasiti i da je Vrhovni sud Indije poništio zabranu ulaska za žene u hram u rujnu 2018., a muški hinduisti od tada su čuvali hramove i fizički napadali žene koje bi pokušale ući u njih. Stoga, nitko ne zna kako su dvije žene u Kerali uopće uspjele doći u hram.

Duboko ukorijenjene predrasude i neravnopravnost prema ženama

Premda indijski Ustav jamči ravnopravnost spolova, još uvijek je riječ o društvu koje ima izuzetno diskriminirajući stav prema ženama.

Potvrđuju to i podaci iz Indije, koji pokazuju da je praksa pobačaja ženske djece i ubojstva novorođenih djevojčica još uvijek široko rasprostranjena. S povećanjem prodora moderne tehnologije u Indiju povećan je pristup mobilnim jedinicama za ultrazvuk koje mogu odrediti spol nerođenog djeteta. Roditelji nakon što ustanove da je začeto žensko dijete jednostavno ga pobace ili čak počine čedomorstvo nakon rođenja ženskog djeteta. Učestale su pojave i ostavljanja ženske novorođenčadi na ulicama gradova.

Podsjećamo da je u Indiji stoljećima postojao i običaj spaljivanja udovica na pogrebnoj lomači priređenoj za njihovog supruga. Samožrtvovanje ili ‘Sutte’, što na sanskrtu znači “časna žena”, potječe iz starih hinduskih religijskih knjiga kad se supruga jednog “boga” spalila na njegovoj lomači. Na ovaj čin uvijek se gledalo kao na ultimativnu formu ženske odanosti i žrtve za muža, a premda je običaj zabranila britanska kolonijalna vlast, on je i do danas ostao prisutan.

Jedna zastrašujuća priča iz Indije o djevojci Anmol Rodriguez (23) koju je vlastiti otac zalio kiselinom dok je bila beba samo zato što je ženskog spola izašla je ovih dana i u hrvatskim medijima i više možete pročitati ovdje

Katolička crkva u Indiji – skrb za djecu, žene i siromahe

Katolička crkva i njezini misionari u Indiji, premda i sami u vrlo teškom društvenom položaju često podvrgnuti zabranama, progonima i diskriminacija (i od hindusa), čini vrlo mnogo u borbi za prava žena i pravo na rođenje ženske djece.

Osim toga, indijska biskupska konferencija pokrenula je novu politiku uključivosti, potpore i razvoja dalita (tzv. nedodirljivih), najsiromašnijeg i marginaliziranog dijela indijskog društva. Daliti u Indiji pripadaju bivšoj kasti „nedodirljivih“, a često su žrtve ugnjetavanja. U Indiji živi oko 25 milijuna kršćana, od kojih su većina daliti.

Katolici su Indiji podijeljeni u 174 biskupije. Prema podatcima iz 2011. (nad)biskupa ima 169, oko 9 200 dijecezanskih svećenika, 6000 redovničkih te čak 50 000 časnih sestara i oko 2 000 časne braće koji služe ne samo kršćanima, već svim stanovnicima Indije bez obzira na vjeru. Osobita pažnja se posvećuje zanemarenoj djeci i siromasima kojih su pune ulice gradova Indije.

Osim toga, Katolička Crkva u Indiji vodi skoro 15000 škola i koledža, 2000 bolnica i ima oko 200 medija, novina i redovitih publikacija.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rt.com