(VIDEO) Politički komentator Vinković o Trumpovom posjetu Britaniji: ‘Johnson je njegov favorit jer je vrlo sličan njemu i to ne samo po frizuri’

Foto: Snimka zaslona

Donald Trump u trodnevnom je posjetu Velikoj Britaniji. Velikoj Britaniji savjetuje da odbije platiti troškove Nrexita od 39 milijardi funti te napusti pregovore ako ne dobije ono što želi. U jeku trgovinskog rata s Kinom, Donald Trump je upozorio Britaniju i na opasnost vezanu uz zaštitu obavještajnih podataka ako se Huaweiju dopusti pristup izgradnji 5G infrastrukture.

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su bivša ministrica vanjskih poslova i saborska zastupnica Glasa Vesna Pusić, vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković, povjesničar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Tvrtko Jakovina, vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović te Andrea Metelko Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

“Politička kriza oko Brexita traje, neizvjesno je i napeto. May će biti premijerka još neko vrijeme, a onda se očekuju izbori u Konzervativnoj stranci. Šefovi država i vlada EU-a su na zahtjev Velike Britanije produljili rok za izlazak. Ako se nešto nepredviđeno ne dogodi, Velika Britanija izlazi 31. listopada“, ističe državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrea Metelko Zgombić.

Ovo je jedan od povijesno najlošijih trenutaka za posjet bilo kojeg američkog predsjednika. Premijerka je u odlasku, a budući se premijer “tek rađa”.

“Postavlja se pitanje što je čiji cilj. Theresa May je pozvala Trumpa u državni posjet zato da britanskoj javnosti pokaže alternativu europskom tržištu koje će izgubiti izlaskom iz Europske unije. U međuvremenu se puno toga dogodilo, a taj je posjet već jednom odgođen. Situacija se potpuno promijenila, a što se tiče Trumpa, njegovi su interesi drugačiji. Američki stav je da ugovor koji Britanci imaju s Huaweijem, da od toga treba odustati. Drugi njegov interes je kraljevska obitelj, slike s kraljicom, slike nekoga tko je apsolutno prihvaćen, da je mainstream”, ističe bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

“Zemlja koja je imala jednu od najracionalnijih politika, ovoga puta gledamo raspad toga. S druge strane Ujedinjeno Kraljevstvo nije ona zemlja koja je ulazila u EU. Neće se biti lako “uštekati” u bivši imperij i trgovinske ugovore. Trump ne pomaže Ujedinjenom Kraljevstvu, ali niti Europi”, ističe povjesničar Tvrtko Jakovina.

Favorit Donalda Trumpa za novog premijera je Boris Johnson.

“Johnson je uspostavljao veze s SAD-om. Trump je pak došao zbog medija i onoga kako će ga prikazati. On je s kablovskim televizijama u velikim sukobima. Oni uživa u tome, koristi Twitter i Fox News kako bi došao do pozornosti. Boris Johnson je možda njegov favorit jer je vrlo sličan njemu, i to ne samo po frizuri”, ističe vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković.

Trumpov cilj nije razbijanje Europske unije, a što mnogi drže da je jedan od njegovih vanjskopolitičkih ciljeva.

“Njemu su bitni trgovinski i strateški interesi. U kontekstu ovoga posjeta, ako pogledamo van svih tih tvitova, imamo konkretne ciljeve. Tu je naravno Huawei, “kao jedan kamen” koji može pokrenuti domino efekt. Njemačka i Velika Britanija za sada drže svoje linije. Drugi konkretni cilj je Iran”, stvaranje koalicije protiv Irana, ističe politički analitičar Branimir Vidmarović.

“Donji dom izjasnio se da ne želi izaći bez dogovora.”, istaknula je Metelko Zgombić.

“Brexit je užasna ideja, loša za Britaniju i EU”, navela je Pusić.

“Krajem 80-ih Trump je bio uvažena osoba, poslije je postao reality zvijezda. Njegova posjeta je bitnija u Americi, nego u Europi.”, rekao je Vinković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr