(VIDEO) Tisuće Australaca izišlo na ulice u obranu prava na život nerođenih: ‘Nikada nisam vidio ovakvo mnoštvo’

Foto: Snimka zaslona

Tisuće Australaca okupilo se 20. kolovoza u Sydneyu, prosvjedujući zbog predloženog novog zakona kojim se dopušta pobačaj na zahtjev sve do rođenja u saveznoj državi Novi Južni Wales.

Naime, sve australijske države imaju različite zakone o pobačaju. Novi Južni Wales (NSW) čije je središte Sydney trenutno je jedina država u kojoj se pobačaj još uvijek smatra zločinom. Od 1971., međutim, pobačaj se smatra zakonitim samo ako liječnik vjeruje da trudnoća predstavlja ozbiljnu opasnost za majčin život ili fizičko ili psihičko zdravlje.

Okupljanje prosvjednika započelo je u Martin Placeu, pješačkom centru u središtu poslovnog dijela Sydneya, u 18 sati i trajao je do 21 sat. Potom su se prosvjednici okupili ispred parlamenta, gdje su zastupnici raspravljali o spornom prijedlogu zakona.

Paul Hanrahan iz Family Life International Australia rekao je za LifeSiteNews da misli da je sudjelovalo blizu deset tisuća ljudi. Govor je održao i nadbiskup, a središte okupljanja bilo je prikazivanje ultrazvuka i otkucaja srca nerođenog djeteta pred velikom mnoštvom.

“Nikad nisam vidio ovakvo mnoštvo” rekao je Hanrahan.

Prosvjed je organizirala udruga Pravo na život, a sponzoriralo ga je nekoliko drugih skupina, uključujući Family Life International, Rimsko-katoličku nadbiskupiju Sydney, Maronitsku eparhiju i Melkitsku grkokatoličku eparhiju.

Prijedlog zakona o reformi reproduktivne zdravstvene zaštite 2019., usvojen je kroz Zakonodavnu skupštinu ili donji dom, 8. kolovoza. Sada mora proći kroz Zakonodavno vijeće i dobiti suglasnost guvernera kako bi i službeno postalo zakon.

Hanrahan je rekao da je prijedlog zakona sporan čak i zbog načina na koji je uveden.

“Naprosto je gurnut u parlament bez javnih savjetovanja”, rekao je za LifeSiteNews.

“Prijedlog zakona uveo je neovisni član donjeg doma po imenu Alex Greenwich, podržan Pennyjem Sharpeom iz Laburističke stranke.” , rekao je Hanrahan.

“Sydney je najjači katolički grad u Australiji”, naveo je kao razlog velikog broja okupljenih.

Liječnica upozorava na porast pobačaja u trećem tromjesečju

Liječnica koja je došla na pozornicu kako bi nerođenoj djeci dala glas putem uređaja za ultrazvuk bila je dr. Catherine Lennon, stručnjakinja za plodnost i žensko zdravlje sa sjedištem u Sydneyu.

“Večeras je došlo do masovnog prosvjeda ispred parlamenta NSW-a, kako bi se suprotstavili ekstremnom zakonu o pobačaju koji bi omogućio abortus do rođenja, pa čak i smrt beba koje će biti ostavljene da umru,” rekla je u izjavi za LifeSiteNews.

“Već sličan zakon o reformi pobačaja usvojen je u Victoriji 2008., a rezultirao je porastom kasnih pobačaja i stotinama živorođenih beba tijekom pobačaja koje su ostavljene da umru“, objašnjava Lennon.

Pobačaj zbog ‘krivog’ spola djeteta

Liječnica je primijetila da prijedlog zakona o reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti 2019. omogućuje pobačaj iz gotovo bilo kojeg razloga, uključujući i zbog spola, do 22. tjedna i nakon 22. tjedna uz odobrenje dva liječnika. Osim toga, upozorava da se u potpunosti ne poštuju prava priziva savjesti onih koji ne žele sudjelovati u pobačaju.

“Odjeljak prigovora savjesti zahtijeva od liječnika da trudnicu koja zahtijeva pobačaj upute onome tko će ga izvršiti”, upozorava liječnica. “To predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava – nijedan radnik ne bi trebao biti prisiljen sudjelovati u ubojstvu nevinog ljudskog bića, a to je upućivanje žene na pobačaj.”

Nazvala je prijedlog zakona „ekstremnim“ i složila se da je proguran kroz parlament.

“Moramo se odmaknuti od ovog ekstremnog zakona i usredotočiti se na poboljšanje podrške trudnicama i bolji pristup savjetovanju”, zaključila je.

Prosvjed je prošao bez incidenata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/lifesitenews.com