(VIDEO) Velikosrbi i četnici u Crnoj Gori zastrašuju nacionalne manjine uoči nedjeljnih izbora – zašto?

Foto: Snimka zaslona

Nacionalne manjine u Crnoj Gori su jezičac na vagi državotvornosti ove zemlje. Premda čine više od 20% stanovništva Crne Gore nemaju zagarantirana mjesta u Skupštini kao osam manjinaca u Hrvatskoj. Manjine u Crnoj Gori su prevaga opcije državotvornosti Crne Gore i redovito se opredjeljuju za političke opcije samostalne Crne Gore, a protiv velikosrpske politike kojoj je središte u Beogradu.

To je glavni razlog prijetnji manjinama prije nedjeljnih izbora.

Ministarstvo za građanska i manjinska prava Crne Gore nedavno je osudilo zastrašivanje građana islamske vjeroispovijesti u Beranama i poručilo da su crnogorske vlasti odlučne i sposobne da svima osiguraju siguran i dostojanstven život, piše Oslobođenje.

Brojne kuće pripadnika muslimanske nacionalne manjine prešarane su četničkim grafitima i slikama ratnog zločinca i monstruma vojvoda Draže Mihailovića i Pavla Đurišića. Pavle Đurišić je počinio pokolje žena, djece i staraca u Crnoj Gori i NDH u vrijeme II. svjetskog rata, a zarobljen je od ustaša nakon bitke na Lijevča Polju i pogubljen u Jasenovcu.

Slično kao i u Hrvatskoj, na pojedinim kućama nacionalnih manjina ispisano je zloglasno “Srpska autonomna oblast”, što podsjeća na te umjetne genocidne tvorevine u Hrvatskoj u vrijeme rata.

Također, ovog mjeseca je u selu Zaostro Gornje kod Berana održan je, usprkos zabrani, i veliki četnički skup, što su pripadnici nacionalnih manjina shvatili kao veliku prijetnju svojoj sigurnosti. Na četničkim skupovima redovito se veliča velikosrpstvo i progon svih onih koji nisu Srbi, sa ciljem stvaranja Velike Srbije.

Osim toga, nacionalne manjine su u strahu jer je na čelu koalicije “Za budućnost Crne Gore”, koja želi preuzeti vlast u toj zemlji, deklarirani četnik i četnički vojvoda Andrija Mandić, čije izjave bude strah i sjećanja na neka prošla mračna vremena. Samim time što se radi o četničkom vojvodi Mandiću, a to su sljedbenici Draže Mihailovića – zločinca s najgorom fašističkom reputacijom, dovoljno je da se manjine u Crnoj Gori osjećaju ugrožene.

Naravno, Andrija Mandić i velikosrbi, kao i Srpska pravoslavna crkva, redovito ponavljaju laži u “ugroženosti Srba u Crnoj Gori”, dok je u stvarnosti ugrožena stabilnost, pa čak i puna samostalnost Crne Gore.

Srbi provociraju sukobe u Crnoj Gori: Održan veliki četnički skup u Beranama

Na bošnjačkim kućama u Beranskom naselju Talum osvanuli su grafiti s likom četničkog vojvode Pavla Đurišića i uvredljive poruke na račun Bošnjaka. Iz Ministarstva su poručili da je slobodno društvo imperativ u Crnoj Gori.

“Antimuslimanska akcija u Beranama dogodila se nakon okupljana pristalica četničkog pokreta. Dodatno su zabrinjavajući navodi da su skupu prisustvovale i osobe koje obavljaju odgovorne dužnosti u lokalnoj samoupravi”, navode u ministarstvu.

Upozorava se i da lokalne vlasti imaju dodatnu odgovornost da snažno zastupaju demokratske vrijednosti i osiguraju društveno uključivanje i prihvaćanje svih građana, bez ikakvih ustupaka prema nacionalizmu ili mržnji.

Osim toga, Crna Gora je posljednjih mjeseci pod velikim udarom velikosrpstva preko Srpske Pravoslavne Crkve koja se ne želi pomiriti da Crnogorci imaju pravo na svoju povijesnu autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Isti problem Srpska pravoslavna crkva radi već stotinu godina i Makedoncima osporavajući im pravo na autokefalnu Makedonsku pravoslavnu crkvu. Diljem Crne Gore organiziraju se prosvjedi i litije, a vatru potpiruje upravo episkop Crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović, poznat kao radikalni velikosrbin.

Srpska pravoslavna crkva kao središte velikosrpskog imperijalizma – zašto Crna Gora ima pravo na svoju pravoslavnu crkvu?

U Crnoj Gori, prema popisu iz 2011., živi veliki broj pripadnika bošnjačke, muslimanske i albanske nacionalne manjine, kao i oko 7.000 preostalih Hrvata. Svi oni, bez rezerve, podržavaju samostalnu i nezavisnu Crnu Goru, i primjer su lojalnosti nacionalnih manjina državi u kojoj žive. U Crnoj Gori, kao i ranije u ratovima u Hrvatskoj, BiH i Kosovu, jedini problem su Srbi koji se ne žele pomiriti sa samostalnošću Crne Gore. Bliskost sa Beogradom Srbi u Crnoj Gori danas najviše produbljuje preko Srpske pravoslavne crkve.

Događaji kojima svjedočimo u Crnoj Gori danas, svjedoče o žilavosti i ustrajnosti velikosrpske osvajačke ideologije čiji su temelji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i “svetosavlju” kao najrigidnijem izrazu srpskog vjersko-nacionalnog hegemonizma.

Sve to koristi Srbija, koja podržava velikosrpski blok u Crnoj Gori, u želji da konačno Milo Đukanović ode s vlasti, te da se počne proces “približavanja Srbije i Crne Gore”, na starom i dobro poznatom velikosrpskom principu “dva oka u glavi”. Hrvati dobro pamte ove pojmove iz vremena kada je iz Srbije i prosrpske vlasti Crne Gore 1991. krenula velikosrpska agresija na Hrvatsku.

“Unionistički četnički blok (okupljen oko pročetničkog Demokratskog fronta na čelu s četničkim vojvodom Andrijom Mandićem op.), taktički pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori razvrstan u tri falange, koristi se svim mogućim sredstvima da bi zbunio i prevario crnogorskog birača. Laži, spletke i novac su tri osnovna sredstva kojima se služi. Njegove laži su veće od Himalaja. Njegove spletke su mahom iz priručnika za “bezbjednjake” i “kosovce” u nekadašnjoj JNA, začinjene duhom “plemenskih skupština” i slavnih Koštuničinih spiskova srbiziranih Crnogoraca. Njegov novac je, također, iz poznatih izvora. Sve to je već bilo viđeno pred referendum. Kao što to tada nije pomoglo unionistima da za sva vremena zaglave Crnu Goru i predaju je galijotima da je jašu do mile volje, tako im to neće pomoći ni na predstojećim izborima”, kaže u razgovoru za Crnogorski portal prof. dr. Milenko A. Perović, poznati intelektualac i borac za neovisnu i slobodnu Crnu Goru.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.