Virolog, dobitnik Nobelove nagrade: Postoji hipoteza kako su strani nukleotidi završili u koronavirusu

koronavirus
Foto: Bob Paz / wikimedia commons, Depositphotos

Obnovljena je rasprava i zanimanje za razumijevanje biološkog podrijetla SARS-CoV-2, virusa koji je izazvao pandemiju COVID-19. Pokazalo se da su slični virusi prije toga skočili sa životinja na ljude; ali ova veza još nije definitivno pronađena za SARS-CoV-2.

David Baltimore s Caltecha, predsjednik emeritus i ugledni profesor biologije, virolog je koji je dobio Nobelovu nagradu za svoje istraživanje virusne genetike. Baltimore je bio organizator prve Asilomar konferencije o rekombinantnoj DNK održane 1975. godine na kojoj se raspravljalo o etici i regulaciji biotehnologije. On je u intervju kojeg djelomice prenosimo, za Caltech, znanstveni institut Kalifornijskog sveučilišta komentirao najvažnije teorije o podrijetlu koronavirusa.

Koji su argumenti koji upućuju na to da je SARS-CoV-2 prirodno razvijen virus? Koji su dokazi koji sugeriraju da je možda nastao i slučajno pušten iz laboratorija u Wuhanu u Kini?

Argument da se radi o prirodno evoluiranom virusu proizlazi iz uvjerenja da se tijekom evolucije može razviti bilo koja sekvenca RNA ili DNK.

Biolozi su vidjeli što evolucija može stvoriti: cijeli prirodni svijet oko nas. Vjerujemo da evolucija može sve. No činjenica da je evolucija možda mogla generirati SARS-CoV-2 ne znači da je do toga došlo. Mislim da tek moramo saznati što se događalo u Institutu za virusologiju u Wuhanu. Mislim da još ne možemo sa sigurnošću reći je li virus SARS-CoV-2 došao prirodnog podrijetla ili je nekako genetski manipuliran.

Nedavno ste citirani: “Kada sam prvi put vidio mjesto cijepanja furina u virusnoj sekvenci, s njegovim argininskim kordonima, rekao sam svojoj supruzi da je to jasan indikator za podrijetlo virusa. Ove značajke predstavljaju snažan izazov za ideju o prirodnom podrijetlu za SARS2.” Možete li nam rasvijetliti taj navod?

Da budem jasan, iako sam upotrijebio izraz “jasan indikator”, mislim da zapravo ne postoji nešto takvo u samom genomu.

E sad, unutar genoma SARS-CoV-2 postoji umetanje od 12 nukleotida koje je potpuno strano beta-koronavirusnoj klasi virusa u kojoj se nalazi SARS-CoV-2. U ovoj klasi postoji mnogo drugih virusa, uključujući najbliži srodnik SARS-CoV-2 po sekvenci, a nitko od njih nema ovu sekvencu. Slijed se naziva mjesto cijepanja furina.

Da malo pojasnimo: kako bi se zarazila stanica, šiljasti protein na površini virusa poput SARS-CoV-2 prvo treba biti izrezan ili rascijepljen. Rez ne mora biti jako točan, ali ga treba rezati. Različiti virusi privlače različite vrste staničnih “škara”, da tako kažem, da naprave ovaj rez; mjesto cijepanja furina privlači protein furina pružajući najučinkovitiji način rezanja. Ne trebate mjesto cijepanja furina da biste izrezali protein, ali ono čini virus učinkovitijim zaraznim.

Dakle, odakle je došao u SARS-CoV-2? Postoje i drugi virusi koji imaju mjesta cijepanja furina, drugi koronavirusi, iako ne iz obitelji beta-koronavirusa. Dakle, nukleotidi ove sekvence mogli su iskočiti iz nekog drugog virusa. Nitko nije identificirao virus koji ima upravo ovaj slijed, ali mogao je doći iz nečeg bliskog, a zatim evoluirao u sekvencu koju vidimo danas.

Savršeno sam spreman vjerovati da se to dogodilo, ali ne mislim da je to jedini način na koji se taj slijed mogao pojaviti. Drugi način je da ga je netko mogao staviti unutra. Ne možete razlikovati ta dva podrijetla samo gledajući slijed. Dakle, naravno, želite znati jesu li u virološkom laboratoriju u Wuhanu postojali ljudi koji su manipulirali virusnim genetskim sekvencama? To je zaista povijesno pitanje: Što se dogodilo?

Kad sam prvi put vidio slijed mjesta cijepanja furina – kao što sam rekao, drugi beta koronavirusi nemaju to mjesto – činila mi se razumnom hipotezom da ga je netko tamo stavio. E sad, ne znam je li to istina ili ne, ali znam da je to hipoteza koju treba ozbiljno shvatiti.

Zašto je važno znati odakle potječe virus?

Pa, mislim da želimo znati put generiranja vrlo zaraznih novih virusa koji bi mogli uzrokovati pandemije jer se želimo zaštititi od toga da se to opet dogodi. Ako se to dogodilo prirodnim putem, to znači da moramo pojačati nadzor nad prirodnim okolišem. Moramo pokušati pronaći domaćine koji omogućuju virusu da promijeni svoj slijed, da postane zarazniji. To bi značilo da moramo zadržati nadzor na tržnicama, u zoološkim vrtovima, na mjestima gdje bi virusi mogli prijeći s jedne vrste na drugu.

Ali ako je SARS-CoV-2 nastao umjetnim putem, to znači da moramo bolje zaštititi laboratorije. Ne sugeriram da je namjerno pušten ako je došao iz laboratorija, ali moramo shvatiti da sve što laboratorij radi može izaći iz laboratorija i stvoriti pustoš. To znači da bi se rad ove vrste trebao odvijati samo u laboratorijima 4. razine biološke sigurnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.