Vučić Hrvate nazvao ‘nacističkim satelitima’ te i dalje širi jasenovački mit o ‘stotinama tisuća ubijenih Srba’

Foto: Fah/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

“Srbi i Rusi su mnogo pretrpjeli – pod nacistima u Drugom svjetskom ratu ili pod tzv. Nezavisnom Državom Hrvatskom zahvaljujući nacistima, koji su tada ubili stotine tisuća Srba. Potrebno nam je još više sjećanja na one koji su ubijeni samo zato što su bili druge nacije od one koja se Hrvatima i ostalim nacističkim satelitima sviđala”, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u velikom intervjuu za njemački tjednik Der Spiegel.

“Aleksandar Vučić, kao predsjednik, zalaže se za približavanje Srbije Europskoj uniji – i istovremeno koketira s Moskvom i Pekingom.”, naveli su iz Spiegela u uvodu.

“Srbija je na putu ka EU, to je naš strateški cilj. Ali istovremeno imamo dobre odnose s Kinom i Rusijom.”, rekao je Vučić.

“U NDH je ubijeno stotine tisuća Srba”

Komentirao je i dolazak ruskog premijera Dmitrija Medvedeva koji je u listopad stigao u Beograd, položio je vijenac pod motom „Smrt fašizmu – sloboda za nacije“, dok istodobno ruski vojnici okupiraju dijelove Gruzije i Ukrajine.

“Nije li polaganje vijenca s tom porukom zapravo antifašistički folklor?” upitao je novinar Vučića.

“Ne može biti previše antifašizma. Srbi i Rusi su mnogo pretrpjeli – pod nacistima u Drugom svjetskom ratu ili pod tzv. Nezavisnom Državom Hrvatskom zahvaljujući nacistima, koji su tada ubili stotine tisuća Srba. Umjesto toga, potrebno nam je još više sjećanja na one koji su ubijeni samo zato što su bili druge nacije od one koja se Hrvatima i ostalim nacističkim satelitima sviđala.”, odgovorio je Vučić.

Smatra da projekt mini Šengen može doprinijeti zacjeljivanju rana u ‘jugoslavenskom ratu’, kako navodi novinar Spiegela.

“Mi na Balkanu više ne želimo razgovarati ili se igrati oko velikih zemalja EU. Moja ideja mini-šengenske zone na Balkanu, odnosno: slobodno kretanje robe i ljudi, doprinosi tome. Projekt Mini-Schengen među najboljima je što se na ovom području dogodilo već 30 godina. Nema rata, nema više pokolja, umjesto toga je neka vrsta Skandinavije za siromašne. Možemo postati stroj za rast Europe.”

Koliko je Srba stradalo u Jasenovcu?

U SFR Jugoslaviji – državnoj zajednici čiji je komunistički režim u jasnom nedostatku demokratskog legitimiteta stalno tražio opravdanje svojega postojanja ulogom komunista u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu i potrebom da se zaštiti bratstvo i jedinstvo naroda Jugoslavije od neprijateljske emigracije, vanjskog neprijatelja i unutarnjeg neprijatelja “koji diže glavu” – službena je propaganda intenzivno promovirala megalomansko prikazivanje Jasenovca kao izrazito masovnog stratišta u kojem je pobijeno čak oko 750 tisuća žrtava (i više).

> Nikola Banić i M. Koić: Hrvatska lakovjernost bez granica – na primjeru samo jednog imena doznaje se koliko se laže

> (VIDEO) Srpska kinematografija uz pomoć države ulaže 2,3 milijuna eura u igrani film o Jasenovcu

>Trumpov čovjek slušao kako su uz pomoć bl. Stepinca Židovi preživjeli Jasenovac: ‘Nadam se da će se o ovoj priči čuti i u svijetu’

Glavni cilj promicanja jasenovačkog mita s ovakvim suludim brojkama nakon svršetka Drugoga svjetskog rata bio je taj da se očuva Jugoslavija, a time i spriječi hrvatsko osamostaljenje, istaknuo je Davor Dijanović u kolumni. 

Nakon nestanka tog režima i države uglavnom se prihvaćaju podatci srpskog demografa Bogoljuba Kočovića i hrvatskog demografa Vladimira Žerjavića, koji su jasno ukazali da je riječ o brojci koja je bila moguća jedino uslijed namjernih grešaka u izračunavanju demografskih gubitaka na području Jugoslavije u II. svjetskom ratu. Uz ispravno korištenje demografskih metoda, znanstvenici smještaju vjerojatni broj žrtava ustaških stratišta (među kojima je Jasenovac bio daleko najveći) na oko 115 tisuća. (Zapisnici i izlaganja s Prve međunarodne konferencije o Jasenovačkim sabirnim logorima)

Osvrćući se 2018. godine na to razdoblje, kustosica JUSP Jasenovac Andriana Benčić u intervjuu za Novosti uopće ne prepoznaje da bi propagandno preuveličavanje žrtava i istodobna višedesetljetna znanstvena šutnja mogli imati neki naročit značaj:

“Nije tajna da se brojka od 500 do 700 tisuća žrtava Jasenovca napuhivala zbog dobivanja većih ratnih reparacija od Njemačke. Međutim, u to vrijeme ta brojka nije imala ratnohuškačku i propagandnu ulogu, koju je imala kasnije, 1980-ih godina. Ona je u vrijeme nastanka memorijala 1960-ih i 1970-ih imala ulogu koja je zapravo zbližavala ljude koji su u Jasenovcu i drugdje u NDH imali golema stradanja.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr