WHO: Prosječni životni vijek u 21. stoljeću produžio se za pet godina

Zagreb, 20.05.2016. - Na Trgu bana Jelaèiæa postavljene su žardinjere sa biljkama povodom Meðunarodne vrtne izložbe Floraart koja se održava na Bundeku od 30. svibnja do 5. lipnja 2016. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ /lsd

Prosječni životni vijek produžio se u 21. stoljeću za pet godina na globalnoj razini, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Očekivana životna dob u svijetu dosegla je lani 71,4 godine, po godišnjem statističkom izvješću WHO-a.

Najveći je pomak ostvaren u Africi. Tamo je očekivana životna dob s 50,6 narasla na 60 godina od 2000. do 2015.

Razlog takvom napretku su kontrola širenja malarije, više lijekova za oboljele od side i unapređenje u dječjem zdravlju.

WHO, međutim, naglašava da je napredak nejednak jer ljudi iz siromašnih zemalja i dalje umiru mnogo mlađi nego oni u bogatim.

U razvijenim zemljama novorođenčad može očekivati da će živjeti do osamdesete, a bebe iz subsaharskih zemalja umrijet će prije šezdesete. U mnogim afričkim i bliskoistočnim zemljama još uvijek nema osnovne zdravstvene usluge za svo stanovništvo.

Najkraći životni vijek je u Sijera Leoneu. Očekivana životna dob ženama iz te zemlje iznosi 50,8 godina, a muškarcima 49,3 godine.

Žene su najdugovječnije u Japanu, 86,8 godina, a muškarci u Švicarskoj, 81,3 godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah