Istraživanje: Katolici Franju smatraju dobrim papom

Katolici smatraju da je Franjo dobar papa, no mnogi među njima ne misle da su sva crkvena pravila ispravna, osobito kada je posrijedi pitanje kontracepcije, pokazali su rezultati međunarodnog istraživanja.

Anketa, koju je naručila najveća svjetska televizijska mreža na španjolskom jeziku u SAD-u Univision, pokazala je da se s crkvenim pravilima najviše slažu oženjeni muškarci i žene, potom osobe starije od 55 godina te oni koji žive u ruralnim regijama.

No kada je riječ o društvenim pitanjima poput homoseksualnosti, pobačaja, razvoda ili mogućnosti da žene obavljaju svećeničku dužnost, razmišljanja variraju s obzirom na državu, životnu dob i prihode ispitanih katoličkih vjernika.

Rezultati istraživanja pokazuju da 87 posto ispitanih smatra kako je Franjo, koji će u ožujku proslaviti prvu godišnjicu na čelu Vatikana, dobar papa, a čak 78 posto ih je za korištenje kontracepcijskih sredstava iako je Crkva protiv toga.

Vrlo su izražene razlike kada je posrijedi pitanje žena na svećeničkoj dužnosti: 80 posto katolika u Africi i 76 posto na Filipinima podupire takvu mogućnost za razliku od 30 posto Europljana i 36 posto katolika koji žive u SAD-u. Najkonroverznije pitanje je ono koje se odnosi na istospolne brakove. 99 posto katolika u Africi protivi se tomu, za razliku od samo 40 posto američkih katoličkih vjernika.

Kada je riječ o socijalnim pitanjima najotvoreniji su španjolski i francuski katolici, a najkonzervativniji su oni koji žive u Africi i na Filipinima.

Istraživanje je provedeno na 12.036 osoba koje su se deklarirale kao katolici u zemljama Latinske Amerike (Argentine, Brazila, Kolumbije i Meksika), Afrike (DR Konga i Ugande), Filipina i SAD-a. U nabrojenim zemljama živi 61 posto katolika, što je 1,2 milijarda ljudi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina
Photo: FaH