Jogurt uspješno sprječava pojavu crijevnih polipa?

Foto: Thinkstock

Opservacijska studija američkih znanstvenika pokazala je da je rizik od razvoja prekancerogenih izraslina kod muškaraca koji dvaput tjedno konzumiraju jogurt, manji za 26 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanjem je praćeno zdravstveno stanje više od 32.000 muškaraca tijekom 25 godina. Ustanovljeno je da je kod onih koji su konzumirali jogurt najmanje dvaput tjedno otkriveno 26 posto manje najrizičnijih prekancerogenih izraslina, prenosi Medical News Today.

Zanimljivo je da povezanost između konzumacije jogurta i smanjenja rizika od razvoja polipa kod ženske populacije nije zabilježena. U istraživanju su korišteni nalazi endoskopskih pregleda, a studija uključuje i podatke o pregledima provedenim među približno 56.000 žena.

Znanstvenici vjeruju da se uočeni učinak konzumacije jogurta može objasniti njegovim pozitivnim utjecajem na crijevnu floru, pri čemu ključnu ulogu imaju bakterije Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, često prisutne u jogurtu. One, naime, mogu smanjiti broj toksičnih kemikalija koje uzrokuju razvoj raka debelog crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, konzumacija jogurta može se povezati s manjom prisutnošću kiseline u probavnome traktu, što stvara bolje uvjete za život takozvanih dobrih crijevnih bakterija.

Sudionici studije su svake četiri godine liječnicima davali detaljne informacije o načinu života i o svojem načinu prehrane, kao i o količini jogurta koju su tjedno konzumirali. Za vrijeme 25-godišnje studije polipi su se razvili kod 5811 muškaraca te kod 8116 žena.

Katie Patrick, glasnogovornica britanske udruge Cancer Research UK ističe da je riječ o opservacijskoj studiji te dodaje da “pripadnici muške populacije ne moraju odmah ‘navaliti’ na jogurt u velikim količinama jer je prerano samo na temelju ove studije izvlačiti zaključak o tomu je li njegovo konzumiranje uistinu u tolikoj mjeri djelotvorno u smanjenju rizika od razvoja raka debelog crijeva”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća da se rizik dokazano smanjuje konzumiranjem hrane bogate vlaknima, poput kruha od cjelovitog zrnja ili smeđe riže te smanjenim unosom procesuirane hrane i crvenoga mesa.

Po procjeni američkog Nacionalnog instituta za rak (NCI) u SAD-u će 2019. biti 145.600 novih slučajeva raka debelog crijeva, a u Velikoj Britaniji je ta vrsta karcinoma četvrti najčešći oblik raka, s gotovo 42 000 dijagnoza godišnje. Rak debelog crijeva u Hrvatskoj je drugi po učestalosti kada su posrijedi maligne bolesti.

Rezultati studije objavljeni su u stručnome časopisu “Gut”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.