Mediteranska prehrana povezana je s nižim rizikom od pojave poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje kod djece, utvrdili su španjolski znanstvenici.
Istraživanje, koje je obuhvatilo 120 djece od kojih je 60 patilo od ADHD poremećaja, prvo je koje se bavilo vezom mediteranske prehrane i ADHD-a kod djece i tinejdžera i pokazuje da bi neke nezdrave prehrambene navike mogle igrati ulogu u razvoj toga poremećaja.
Autori istraživanja ističu da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdila uzročno-posljedična veza između nekvalitetne prehrane i ADHD-a.
Jedno od najčešćih mentalnih poremećaja kod djece ADHD pogađa oko 3,4 posto djece i adolescenata u svijetu. Glavni simptomi su hiperaktivnost, impulsivno ponašanje i pomanjkanje koncentracije i liječi se kombinacijom psihoterapije i lijekova.
Mehanizam koji povezuje nekvalitetnu prehranu i ADHD nije poznat. Neka ranije istraživanja povezivala su prehranu s industrijski obrađenim namirnicama i onu siromašnu povrćem i voćem s ADHD-om.
Poznato je da neuravnotežena prehrana može dovesti do manjka željeza, cinka, magnezija, omega 3 masnih kiselina koje pomažu kognitivnom i tjelesnom rastu i čini se da igra važnu ulogu u razvoju ADHD-a.
Rezultati istraživanja sugeriraju da bi se trebala osmisliti specifična prehrana za oboljele od ADHD-a koja bi mogla poboljšati kvalitetu života pacijenata i obitelji, kažu znanstvenici.
Mediteranska prehrana bogata voćem, povrćem i zdravim masnoćama daje potrebne hranjive tvari u idealnim omjerima.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Pediatrics.