Kako pripremiti tijelo za blagdansku hranu?

foto: Roberta F.

Došašće nije samo vrijeme iščekivanja Božića, već i vrijeme kad se ljudi opuste i uživaju u gozbi i pečenju raznovrsnih kolača. Tijekom adventa popularni su i adventski kalendari, koje ljudi obožavaju bez obzira na dob. I oni su najčešće čokoladni. Mnoge Božićne dekoracije su jestive te se u trgovinama pojavljuju pakiranja omiljenih slastica u većem pakiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva konzumacija hrane ostavlja posljedice po tijelu. Postoje i namirnice koje, barem
djelomično, ublažavaju rezultate djelovanja ugljikohidrata.

Vitaminom C protiv posljedica šećera

Jedna od nezaobilaznih namirnica je limun. Koristiti se može na različite načine, a u medicini je još od antike. Dobar je protiv visokog krvnog tlaka, prehlade i gripe, stvaranja raka, nastanku bubrežnih kamenaca. Citrusi imaju takvo djelovanje da mogu spriječiti bolesti srca i jetre zbog sadržanog vitamina C. Grah je također odličan antioksidans. Istovremeno je i izvrstan u izgradnji mišića jer je pun proteina, nema kolesterola te sadrži iznimno malo masti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kelj, špinat, brokula, imaju i antioksidanse koji su učinkoviti u borbi protiv stvaranja
kancerogenih stanica. Ove namirnice odlične su i protiv stvaranja sljepoće u starijih ljudi. Luk je isto tako fantastičan u borbi protiv stvaranja raka, osobito kada se obrađuje na visokoj temperaturi. Paprika je namirnica koja je puna vitamina C te određena količina njene konzumacije smanjuje stvaranje srčanih bolesti.

Učinak kofeina

Origano je jedan od najboljih začina koji pročišćuje tijelo. U jednom laboratorijskom
istraživanju dokazano je kako ima snažniji antioksidantski učinak od onih umjetno
proizvedenih antioksidansa koji se dodavaju u prerađenu hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zeleni čaj smatra se najzdravijim pićem. Sadrži kofein, poznat kao stimulant. To znači da
povećava rad neurona i pospješuje koncentraciju. On je i dobar u sagorijevanju masnoća, daje više enrgije te poboljšava metabolizam. Redovito, no ne i prekomjerno konzumiranje ovog čaja smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, kao i mnogih drugih kroničnih bolesti.

Najbolji način da se sačuva zdravlje je pokušati ga ne narušiti i to umjerenom konzumacijom hrane. Uz barem nekoliko sati tjedno tjelesne aktivnosti i pravilne obroke može se regulirati zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.