pixabay

Da bi poništio negativan utjecaj televizijskih reklama na pretilost djece i mladeži, slovenski javni televizijski servis usvojio je stroga pravila u skladu s kojima će, u terminima kad je ta populacija pred tv-ekranima, biti zabranjeno komercijalno oglašavanje čokolada, bombona i drugih slastica koje pretjerano debljaju, ali i druge nezdrave hrane.

Novi pravilnik o reklamiranju koji je usvojila slovenska javna televizija uvažava odredbe nacionalnog zakonodavstva i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, ali i nedavne studije što ih je izradio slovenski Institut za nutricionistiku. Po njima je utjecaj tv-reklama uvelike odgovoran za alarmantan trend povećanja pretilosti među mladima.

Istraživanje, koje je u jednogodišnjem razdoblju obuhvatilo i analiziralo sadržaj programa svih televizijskih postaja, pokazalo je da se u Sloveniji 96 posto reklamnih oglasa za prehrambene proizvode odnosi na hranu čije bi komercijalno oglašavanje za djecu i adolescente po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije trebalo biti zabranjeno.

Čak 77 posto takvih reklama odnosi se na proizvode s visokim udjelom šećera i drugih tvari koje utječu na debljanje, zbog čega se djeci ne preporučuju bez obzira na njihovu potencijalnu nutritivnu vrijednost.

U skladu sa zakonom i preporukom zdravstvene zajednice, među sadržaje s reklamama namijenje djeci do 15 godina, trebalo bi se zabraniti reklamiranje svih prehrambenih proizvoda s negativnim nutritivnim ili fiziološkim učinkom, poput onih koji sadrže transmasne kiseline, sol, natrij i šećer.

Direktor RTV-Slovenije Marko Filli potpisao je nalog u skladu s kojim će se iz programa zbog zdravlja mladih izbaciti reklame proizvođača čokolade, bombona, raznih deserata, keksa, slatkog peciva i tzv. energetskih pića.

I komercijalne televizijske postaje najavile su smanjenje programskih sadržaja s reklamama za nezdravu hranu, no preporuke nutricionista i zakonske odredbe tumače manje konzervativno pa ih neće u potpunosti izbaciti, no povećat će minutažu edukativnih programa s preporukama o fizičkoj aktivnosti i zdravome načinu života, objavili su slovenski mediji.

Izvor: narod.hr/hina