Sve što trebate znati o ospicama: Koji su simptomi i kako se liječe?

Foto: GettyImages

Ospice (morbili) su vrlo zarazna virusna bolest karakterizirana povišenom temperaturom, kašljem i osipom koji se širi. Simptomi ospica, u početku, veoma općeniti i netipični.

Nakon prijavljenih sedam slučajeva tijekom protekla dva tjedna, preko vikenda su se u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević prijavilo još troje ljudi. Za dvoje ljudi laboratorijski je potvrđena bolest. Od početka godine zabilježena su 32 slučaja ospica.

U Hrvatskoj smo već imali epidemiju ospica 2003./2004. sa 73 oboljelih, 2008. sa 51 oboljelim te 2014./ 2015. godine s oko dvjestotinjak oboljelih.

Rizik za epidemiju morbila ovisi o procijepljenosti populacije. Infekcija se širi kapljicama iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Razdoblje inkubacije prije nego što se obično pojave simptomi je 7 do 14 dana. Imunitet protiv bolesti se stvara nakon cijepljenja, nakon aktivne infekcije, a pasivni imunitet kod djeteta čija je majka imuna traje tijekom većeg dijela prve godine života.

Prije nego što je cijepljenje postalo široko rašireno, ospice su bile vrlo česta bolest u djetinjstvu, tako da je 90% stanovništva bilo zaraženo do dobi od 20 godina. Broj slučajeva ospica znatno je pao pa su ospice danas rijetka bolest i javljaju se samo sporadično. Osjetljive osobe su dojenčad i osobe koje su odbile cijepljenje.

Simptomi

Nakon 7 do 14 dana od izloženosti virusu obično se javlja povišena tjelesna temperatura uz bolove u mišićima, suhi kašalj zvuka poput laveža psa i upala očne spojnice (konjunktivitis). Javlja se bol u grlu (faringitis) i iscjedak iz nosa. Nekoliko dana nakon pojave prvih simptoma bolesti na sluznici usne šupljine javljaju se za ospice specifične Koplikove pjege.

Te točkice nalikuju sitnim zrncima bijelog pijeska okružene crvenom areolom. Dan dva nakon pojave Koplikovih pjega pojavi se specifičan osip po koži. Osip počinje na čelu i ispod uha te na vratu. Osip je pjegast i sitnocrven i u roku od 24 do 48 sati proširi se po trupu i ekstremitetima. Temperatura može biti vrlo visoka (do 40 st. C). Osip u početku pjegast kasnije postaje poput malih crvenih kvržica uz lagani svrbež. Kvržice mogu i krvariti. Bolesnik može bit osjetljiv na svjetlo. Razmak između pojave prvih simptoma i pojave osipa je obično 3 do 5 dana, donosi Pliva.

Komplikacije

Moguće komplikacije su upala srednjeg uha, pneumonia, laringitis, bronhitis, laryngotracheobronchitis, neurološke komplikacije: postinfekcioni encefalitis (upala mozga), subakutni sklerozirajući panencefalitis tj. degenerativna i upalna bolest koja zahvaća cijeli mozak.

Smrtnost od ospica je oko 0,1 %,tj. na tisuću oboljelih umre jedna osoba.

Liječenje

Ne postoji specifično liječenje ospica. Paracetamol može sniziti temperaturu i smanjit bolove u mišićima. Potrebno je bolesnika njegovati, dati mu dovoljno tekućine (mlaki čaj i juha), omogućiti mu odmor u lagano zamračenoj prostoriji.

Prevencija

Rutinsko cijepljenje djece u dobi od 15 mjeseci s MO-PA-RU (morbili, parotitis, rubeola) cjepivom sprečava infekciju. Druga doza cjepiva prima se u I. razredu osnovne škole (ili prilikom upisa).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr