Tamna čokolada je „zdrava“ zbog djelovanja crijevne bakterije

Znanstvenici tvrde da zbog bakterije koja se nalazi u crijevu dolazi do fermentacije čokolade u protuupalne spojeve koji su dobri za srce, prenosi BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici sa Sveučilišta u Louisiani predstavili su na sastanku Američkog kemijskog društva svoje novo otkriće.

Zbog crijevnih mikroorganizama poput bifidobakterije čokolada fermentira, pri čemu se otpuštaju korisni polifenolni spojevi.

Znanstvenici vjeruju da dodavanje voća čokoladi može pospješiti fermentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. John Finley i njegov tim testiranje su proveli na kakao prahu, no kažu da tvrda tamna čokolada sadrži iste polifenolne ili antioksidativne spojeve.

Čokoladna pilula

Istovremeno Američki nacionalni institut za srce, pluća i krv planira provođenje ispitivanja čokoladne pilule za srčane bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udružuje se s Marsom, proizvođačem čokolade koji je patentirao specifičan način izvlačenja korisnih spojeva – flavanola – iz kakaa u visokoj koncentraciji i pakiranjem u kapsule.

Dr. JoAnn Mason, koja će predvoditi istraživanje, kaže: „Zaštitni spojevi, flavanoli, ne nalaze se u većini čokoladnih proizvoda na tržištu; obično su uništeni u procesu prerade.“

Cilj ispitivanja bio je ustanoviti može li koji sastojak čokolade, oduzmemo li šećer i masnoću, pozitivno utjecati na zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istraživanje bi trebalo biti uključeno 18.000 ispitanika, koji će potom primati ili placebo pilule ili dvije kapsule kakao flavanola svaki dan kroz period od četiri godine, a ni ispitanici ni ispitivači neće znati tko što uzima sve do završetka istraživanja.

Christopher Allen iz udruženja British Heart Foundation (BHF) izjavio je: „Iako se flavanoli nalaze u tamnoj čokoladi, pogrešno bi bilo misliti da će čokolada kupljena u trgovini imati pozitivan učinak na naše srce. Flavanoli su često uništeni za vrijeme prerade, a do trenutka kada se čokolada nađe na policama trgovina, sadrži i razne dodatke, poput šećera i masnoće.“

Tvrdi da iako se u čokoladi može uživati kao u poslastici, nije dobro konzumirati je u velikim količinama: „Unošenje velike količine slatke i masne hrane može dovesti do pretilosti i dijabetesa tipa 2, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.“

Iz udruženja BHF poručuju da je prehrana bogata voćem i povrćem popraćena aktivnim načinom života najbolji način za očuvanje zdravlja srca, prenosi BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.