Najavljena premijera riječkoga “Don Quijotea”

Predstava “Don Quijote” po romanu Miguela de Cervantesa premijerno će biti izvedena 5. srpnja na prostoru Principija, odnosno Arheološkog parka u središtu Rijeke, kao središnji događaj ovogodišnjeg fetivala Riječke ljetne noći, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava se izvodi u produkciji HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, a režira je Kokan Mladenović iz Srbije. Mladenović je kazao da je ta predstava “Don Quijote naših dana jer je zadržan važan dio Cervatesova izvornog teksta, a radnja je premještena u suvremenu Rijeku te je osuvremenjena radnja”.

U predstavi Don Quijote je riječki arheolog koji cijeli svoj život proučava Trsatsku gradinu. U jednom trenutku je prinuđen boriti se protiv krupnog kapitala, odnosno poduzetnika koji žele srušiti Trsatsku gradinu i na njezinom mjestu sagraditi vjetropark s vjetrenjačama, rekao je Mladenović. Riječki Don Quijote gubi bitku te se vjetropark izgradi na mjestu srušene gradine.

Mladenović je i autor dramatizacije, a dramaturginja je Nataša Antulov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenografkinja je Marija Kalabić, kostimografkinja Tatjana Radišić, a skladateljica Irena Popović. Nastupit će Damir Orlić u ulozi Don Quijotea i Igor Kovač kao Sancho Panza, a uz njih Dražen Mikulić, Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Nika Mišković i drugi.

Predstava je prema najavama trebala biti odigrana na mjestu radnje, na Trsatskoj gradini. Kako je pojasnila intendantica HNK Nada Matošević Orešković, u veljači, kad je pregledavan prostor za izvedbu predstave, nije bilo nikakvih zapreka za postavljanje scene. No, u međuvremenu je ugostitelj, zakupac prostora na gradini, postavio golemi šank na mjestu na kojem je trebala biti scena te ga je nemoguće ukloniti. Matošević Orešković je istaknula da zakupac pri tome nije kriv jer je šank postavio sukladno propisima.

Kokan Mladenović je ocijenio da je grad Rijeka kao zakupodavac napravio “vulgarne kompromise” sa zakupcima prostora te da je riječ o “najbanalnijim političkim odnosima”. U ovom kontekstu kandidatura Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. pokazuje više montipajtnonovke odlike nego ozbiljnost, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.