Češki vrhovni sud odbio odluku Europskog suda za ljudska prava: ‘Prirodni koncept spola ne može se mijenjati ni jednom odlukom suda’

Foto: Getty images

Češki Vrhovni sud usprotivio se mogućnosti službene promjene spola bez operacije, suprotstavivši se time odluci Europskog suda za ljudska prava u konkretnom slučaju, piše zpravy.aktualne.cz.

Pravila Europskog suda proglašena neustavnim

U svojoj odluci, Vrhovni upravni sud Češke (NSS) istaknuo je osnovne društvene principe u Češkoj. Prema njima, većina čeških građana doživljava spol u kategorijama žena i muškaraca. Sud je izjavio da su službena pravila Europskog suda za ljudska prava za promjenu spola neustavna i da češko zakonodavstvo osigurava odgovarajuća pravna sredstva za osobe koje se odluče promijeniti svoj spol.

Vrhovni sud je također dodao da se teoretski socijalna percepcija postojećih načela može promijeniti u budućnosti. Istodobno, Sud ustraje na tome da njegova zadaća nije da svojim odlukama ubrzava promjene u društvenoj percepciji. Trenutno, Sud smatra da je trend usvajanja određenih pravila o promjeni spola preuranjen i nesiguran.

“Prirodni koncept spolova ne može se mijenjati ni jednom odlukom suda”

Odluka Suda temelji se na pretpostavci da se spol percipira kao nešto što nedvosmisleno karakterizira pojedinca. Razlika između toga kako se pojedinac subjektivno osjeća i kako ga drugi doživljavaju smatra se anomalijom, a ne normom. Ne prihvaćajući odluku Europskog suda, češko društvo zadržava pravni poredak u pitanjima spolova.

“U Češkoj je određeni rodni koncept ukorijenjen u društvu. Ovaj koncept se smatra normalnim, prirodnim. To je jedan od stupova društvenog poretka. Ne može ga se mijenjati ni jednom sudskom odlukom, čak ni onom Europskog suda za ljudska prava.” rekao je sudac izvjestitelj Karel Šimka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/zpravy.aktualne.cz