Dok se zemlje V4 povezuju brzom željeznicom, Plenkovićeva Vlada želi obnoviti prugu Zagreb-Beograd

Foto: Ured predsjednice RH, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Ministri Višegradske skupine potpisali su u Bratislavi deklaraciju o povezivanju četiri zemlje brzim željezničkim linijama, javlja rmx.news. Ovim će projektom zemlje Višegradske skupine omogućiti povezivanje baltičkih luka sa srednjom Europom te komunikaciju s južnom Europom, a također i postaviti konkurenciju zrakoplovnom prometu.  Istovremeno, čini se kako Plenkovićeva vlada ne pokušava Hrvatsku povezati sa zemljama Višegradske skupine, već svoju pozornost usredotočuje na prometno povezivanje sa Srbijom. Barem sudeći prema objavi iz sječnja ove godine, prema kojoj je Hrvatska zainteresirana za projekt pruge Alpe-Zapadni Balkan, putem obnove pruge Zagreb-Beograd.

Konkurencija zrakoplovnom prometu

Poljski ministar infrastrukture Andrzej Adamczyk objasnio je da premijeri skupine V4 trenutno raspravljaju o izvorima financiranja investicije. Naglasio je da će ova željeznička linija omogućiti povezivanje baltičkih luka sa Srednjom Europom te također omogućiti komunikaciju s južnom Europom.

Slovački ministar prometa i graditeljstva Árpád Érsek izvijestio je da su u tijeku procjene profitabilnosti i tehničkih uvjeta željezničkih veza. Vlakovi bi trebali voziti brzinom od 300 km/h, a to bi zahtijevalo nove, brze željezničke pruge.

Érsek također smatra da će te brze željezničke veze biti konkurencija zrakoplovnom prometu. Putovanje vlakom započelo bi u gradskim središtima, što bi uštedjelo vrijeme potrebno za putovanje do zračnih luka i prijavu za let.

Ovaj projekt bit će prioritet i za vrijeme češkog predsjedanja

Mađarski ministar za inovacije Tamás Schanda naglasio je kako je za V4 zemlje najvažnije da ne dopuste prekid financiranja iz fondova EU-a. „Za gospodarski sektor i njegov razvoj nužan je razvoj infrastrukture. To je najvažnije da bi se dosadašnja politika suradnje mogla nastaviti.”

>Zašto se Hrvatska nije pridružila Višegradskoj skupini, u koju je pozvana već 1991. godine?

Vladimír Kremlík, češki ministar prometa, ističe da će brze željezničke veze ostati prioritet i kada Češka Republika preuzme predsjedanje Višegradskom skupinom, 1. srpnja.

Plenkovićeva vlada želi obnoviti prugu Zagreb-Beograd

Prisjetimo, u siječnju ove godine objavljeno je kako je hrvatska Vlada zainteresirana podržati projekt pruge Alpe-Zapadni Balkan, putem obnove pruge Zagreb-Beograd.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [373.88 KB]

Foto: eur-lex.europa.eu

Po riječima ministra mora prometa i infrastrukture Olega Butkovića, cilj pisma namjere za izgradnju te pruge je izražavanje političke volje potpisnika za uspostavom željezničkog teretnog koridora Alpe – zapadni Balkan. Ukoliko Europska komisija donese odluku o sukladnosti tog prijedloga, potpisnice pisma namjere obvezuju se bez odgode uspostaviti taj koridor najkasnije dvije godine od stupanja te odluke na snagu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rmx.news