Francuski poslodavci kritiziraju izmjene prijedloga zakona o radu: Neće biti novih radnih mjesta

foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Najveća udruga francuskih poslodavaca u četvrtak je kritizirala nacrte zakona o radu, smatrajući kako su promjene koje su unesene da bi se smanjio otpor sindikata toliko zamršene da neće moći dovesti do novih radnih mjesta.

Predsjednik Francois Hollande uoči izbora koji se održavaju za 10 mjeseci želi olakšati zapošljavanje i otpuštanje kako bi smanjio veliku nezaposlenost.

Prijedlog zakona idućeg će tjedna posljednji put ići na izglasavanje u donji dom parlamenta unatoč snažnog protivljenja tvrdolinijaških sindikata koji smatraju da će taj prijedlog umanjiti prava radnika.

Udruga poslodavaca Medef iznijela je svoje kritike nekoliko sati nakon što su sindikati odbacili zadnje vladine pokušaje izmjene prijedloga zakona koji daje više moći tvrtkama u određivanju plaće i radnih uvjeta. Sindikati smatraju kako su promjene nedovoljne.

“Ovaj zakon neće učiniti baš ništa oko nezaposlenosti”, rekao je Pierre Gattaz, predsjednik Medefa, te dodao kako zakon “samo čini stvari još kompleksnijima i više ga nitko ne razumije”.

“Problem Francuske jest da moramo smanjivati troškove rada i velike poreze, te trebamo učiniti život lakšima našim malim i srednjim tvrtkama”, zaključio je Gattaz.

Hollande je sa sindikatima već četiri mjeseca u ponekad nasilnom sukobu oko prijedloga zakona koji je unio razdor i među njegove socijaliste.

Izmjene prijedloga koje je vlada predložila u srijedu ubrzo su odbačeni kao nedovoljni za održavanje standarda zaštite radnika.

“Vlada ostaje gluha na naše prijedloge”, priopćio je u četvrtak CGT u zajedničkoj izjavi s još šest sindikata.

“Ovo će se završiti na ulici”, rekao je za novine Le Parisien Phillipe Martinez, predsjednik CGT-a, jednog od najvećeg francuskog saveza sindikata.

Na prosvjedima koje na francuskim ulicama organiziraju sindikati sve je manji broj ljudi iako i dalje postoji veliko protivljenje reformama.

Hollande i njegova vlada odbijaju odustati od prijedloga zakona koji je u vladajućoj Socijalističkoj stranci podijelio tradicionalne ljevičare od saveznika predsjednika Hollandea, sklonijih reformama.

Hollandeova vlada je primorana progurati prijedlog zakona uredbom u donjem domu parlamenta kroz ustavni članak poznat kao 49:3.

Hollande je najavio kako će isto ponoviti u Narodnoj skupštini pri ponovnom čitanju zakona 5. srpnja ako će disidenti među socijalističkim zastupnicima i dalje pružati otpor reformama.

“Neka ne bude sumnje oko ovoga. Zakon će biti izglasan i potpisan na vrijeme. Volio bih vidjeti većinsku podršku. Ako se to ne dogodi, ponovno ćemo pribjeći članku 49:3”, rekao je Hollande novini Les Echos.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h