Kolakušić podržao Poljsku: ‘Oni koji upravljaju sa EU žele svoje ideologije nametnuti svim suverenim državama’

Mislav Kolakušić u EP protivan uvođenju covid putovnica
Foto: Snimka zaslona

Europski parlament je zatražio od Komisije da žurno pokrene mehanizam uvjetovanosti kako bi se “zaštitili poljski građani i temelji EU prava”.

U žustroj raspravi s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim, predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen te slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom, većina zastupnika je osudila odluku poljskog Ustavnog suda od 7. listopada. Postavili su pitanje o neovisnosti sudske vlasti te govorili o “regresiji poljske vlade u smjeru totalitarizma”. Europarlamentarci su također istaknuli da EU države članice dobrovoljno pristaju na zajednička pravila pri ulasku u Uniju te su ustrajali u tvrdnji da ne postoji raskorak između pravnog poretka EU-a i poljskog ustava.

> Poljski premijer: Institucije EU-a ucjenama nameću svoju volju državama, ali poljski Ustav ima primat

U ime slovenskog predsjedništva Vijećem, ministar Logar je rekao da je primat EU prava temelj EU-a i osnova za složni život u zajedničkom europskom domu. Istaknuo je kako Vijeće intenzivno raspravlja o pitanju vladavine prava te da je Predsjedništvo odlučno postići napredak u postupcima iz članka 7.

„Presuda poljskog Ustavnog suda dovodi u pitanje temelj EU-a te je izravni izazov jedinstvu europskog pravnog poretka“, rekla je predsjednica Komisije von der Leyen. „Ovo je prvi put da sud jedne države članice kaže da EU ugovori nisu u skladu s nacionalnim ustavom“, dodala je. Najavila je da će Komisija reagirati, spomenuvši postupak povrede prava, mehanizam uvjetovanosti te ostale financijske alate zaštite EU proračuna protiv povreda vladavine prava, kao i postupak iz članka 7. za ozbiljne slučajeve kršenja EU vrijednosti.

Poljski premijer Morawiecki ustvrdio je da „se primat EU prava ne odnosi na ustavni sustav (…) Poljski ustav je najveći pravni akt u Poljskoj; on je iznad svih drugih pravnih načela“. Također je istaknuo kako su ustavni sudovi u drugim državama članicama, uključujući Njemačku, Francusku, Dansku, Španjolsku, Italiju i Rumunjsku, u prošlosti donosili presude slične ovoj o kojoj se sada raspravlja u Parlamentu.

Većina zastupnika zatražila je od Komisije da iskoristi sve alate koje ima na raspolaganju prvenstveno “kako bi se zaštitili poljski građani te da pokrene mehanizam uvjetovanosti korištenja sredstava iz proračuna poštovanjem vladavine prava” (opći režim uvjetovanosti za zaštitu proračuna Unije). Također su istaknuli kako je potrebno pokrenuti postupak povrede prava te da Vijeće konačno treba djelovati u skladu s člankom 7. UEU-a.

S druge strane, neki su zastupnici kritizirali EU institucije ističući kako izražavaju zabrinutost u pogledu neovisnosti sudstva i razdiobe vlasti samo u slučaju nekih država članica. Smatraju da se prednost EU prava koristi za prenošenje više ovlasti na EU nego je to izvorno definirano u Ugovorima.

Kolakušić podržao Poljsku

Nezavisni zastupnik Mislav Kolakušić danas je na sjednici Europskog parlamenta prozvao predsjednicu EK Ursulu von der Leyen i njenu administraciju zbog konstantnih neosnovanih napada na suverene države članice EU.

“Jedini cilj ovog vašeg kafkijanskog postupka protiv Poljske je promjena suverene vlasti u marionetsku vlast. Prestanite dijeliti lekcije ponosnom poljskom narodu bez ikakvih stvarnih argumenata.” rekao je Kolakušić.

> Kolakušić Von der Leyen: Još od nacizma nisu bila tako zgažena ljudska prava u Europi

> Kolakušić podigao kaznenu prijavu protiv Faktografa, Gonga i Facebooka

“Poštovani građani, Poljska je uvijek bila u srcu hrvatskih građana i dijelili smo uvijek isti osjećaj za pravo i pravdu. Činjenica je da oni koji danas upravljaju Europskom unijom žele svoje ideologije nametnuti svim suverenim državama. I za taj nelegitimni cilj koriste institucije Europske unije kao oružje.

Jedini cilj ovog kafkijanskog procesa (protiv Poljske) je svrgnuće legalno izabrane suverene vlasti i dovođenje marionetske vlade.

Ne zaboravite da se poljski narod borio i izborio protiv svakog oblika ugnjetavanja, i protiv nacizma i protiv komunizma i sigurno neće pognuti glavu niti sada protiv ovih novih oblika potčinjavanja. Europska unija mora postati ravnopravna zajednica suverenih država ili je njezina budućnost i više nego upitna.

Prestanite dijeliti lekcije ponosnom poljskom narodu bez ikakvih konkretnih razloga.”, zaključio je Kolakušić te za svoj govor dobio pljesak.

Video s govorom s Facebook stranice Mislava Kolakušića prenosimo u cijelosti:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ Facebook stranica Građani za Mislava Kolakušića

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.