Lokalni izbori u Poljskoj: Pravo i pravda ponovo pobjeđuju na krilima prosperiteta, prednost osjetno veća nego na prethodnim lokalnim izborima

Foto: Bartłomiej Zborowski

Ljevica se tješi time da je, prema izlaznim anketama, vladajuća stranka Zakon i pravda (PIS) trebala osvojiti manje glasova nego na izborima prije tri godine, da im je koalicijski potencijal mali jer nitko od stranaka ljevice i centra ne želi u koaliciju s “desničarima”, i da je PIS na potencijalnom udaru sankcija EU zbog upliva politike na pravosuđe, no to je slaba utjeha: PIS je odnio četvrte izbore za redom, i to s ne malom razlikom.

Lokalni izbori u Poljskoj prvi test za vladajuću stranku nakon 2015.

Naime, izlazne ankete IPSOS-a pokazuju da su prve vijesti o tome da je PIS dobio manje glasova zapravo neistinite: prema njima, suverenistička stranka PiS dobila je 32,3 posto glasova za članove pokrajinskih vijeća, dok je koalicija stranaka centra dobila 24,7 posto. Prije četiri godine na lokalnim izborima PiS je dobio svega 26,9 posto, a koalicija centra – 26,3%. Odakle tumačenje da je PIS prošao lošije? Otud što ljevica pokušava usporediti koliko je glasova PIS dobio na zadnjim parlamentarnim izborima 2015., koje je dobio s ogromnom većinom, s njihovim današnjim rezultatima na lokalnim izborima.

PiS nije oslabio već – ojačao

Ako se pak usporedi kruške i kruške, jabuke i jabuke, ispada da je PIS od zadnjih lokalnih izbora – ojačao. Nije ni čudo! Nakon prethodnih izbora vladajući PIS je imao samo 10 od stotinjak gradonačelnika: Očekuje se da će se to ovim izborima popraviti, iako će Varšava i dalje vjerojatno biti u rukama oporbe, čiji kandidat prema izlaznim anketama ima 54% glasova.

Poljska blokirala pokušaj manipulacije ljudskim pravima u EP: “Treba osim homoseksualaca i imigranata uzeti u obzir i kršenja prava kršćana i Židova”

Posljednje tri godine, pod vladavinom PIS-a, ekonomija Poljske snažno raste: Nakon što je pala s 534 milijarde dolara u 2008. na samo 474 milijarde dolara u 2015., 2017. se vratila na 524 milijarde – porast od preko 10% u odnosu na godinu ranije! A za 2018. se predviđa sličan ako ne i veći porast: S takvim rezultatima u ekonomiji, “desničari koji će upropastiti državu” teško da mogu loše proći na izborima.

Poljska blokira usvajanje europskog teksta o temeljnim pravima: ‘Ne navodi se izričito diskriminacija kršćana i Židova’

No PIS nije samo znatno podigao BDP i primanja, već su povećana i socijalna prava.
Istina, u velikim urbanim sredinama PIS ne stoji tako dobro – centristi i ljevica u pravilu tamo odnose pobjede. Na selu PIS također ima ozbiljnog protivnika, no posve drukčijeg – Poljsku seljačku stranku (PSL) koja bez prave konkurencije vlada ruralnim područjima već desetljećima i funkcionira uglavnom kao seljački sindikat – odnosno onako kako je kod nas pokušavao funkcionirati HSS prije nego je Beljak odlučio seljačku stranku pretvoriti u stranku urbane antifa mladeži, sa za sad neizvjesnim ishodom. U tom kontekstu ljevica optužuje RKC, koja je u Poljskoj, okruženoj protestantskom Prusijom i pravoslavnom Ukrajinom i Bjelorusijom, izrazito jaka i čuvar nacionalnog identiteta i samobitnosti, da protežira PIS na račun seljačke stranke, no RKC inzistira na svojoj neutralnosti.

Kaczynski: “Pobijedili smo, i to je dobro za budućnost”

Čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski je zadovoljan nakon objave prvih izlaznih anketa. “Pobijedili smo.. i ovo je dobro kada se radi o budućnosti, posebno o parlamentarnim izborima”, rekao je. Ima i razloga biti: Slijedeće godine, Poljsku čekaju europski i parlamentarni izbori.

Pobjeda na izborima će svakako ojačati poziciju PIS-a u sukobu s EU-om zbog pravosudnih reformi za koje liberali i EU tvrde da su “prijetnja demokraciji” i miješanje vlasti u neovisnost sudstva, dok vlasti u Poljskoj ističu da su te reforme usmjerene na borbu protiv korupcije i preustroj pravosuđa koje još uvijek pod utjecajem nelustriranih struktura iz komunističkih vremena.

Poljski predsjednik imenovao deset novih sudaca unatoč prijetnjama EU-a

Isto tako, dok oporba optužuje PIS da “neopravdano plaši građane time da će oporba u zemlju pustiti migranate i izbjeglice”, građani toj liberalnoj oporbi, očito, ne vjeruju baš previše i radije glasaju za antiimigrantski PIS. Dojam je da je upravo protivljenje imigraciji, a ne reforme korumpiranog i neučinkovitog pravosuđa, osnovni razlog tome da je EU predvođena Njemačkom krenula oštro na Poljsku. Poljaci, međutim, imaju neugodna iskustva s njemačkim susjedom i ne vjeruju u njegovu dobronamjernosti, poučeni povijesnim iskustvima.

Poljska predvodi trendove?

Isto tako, valja napomenuti da PIS nije najdesnija stranka u zemlji, i da desna oporba ima i te kako značajan udio: Grupa “Kukiz’ 15”, nazvana po Pawelu Kukizu, koji je izazvao političku senzaciju na predsjedničkim izborima 2015. kad je, kao neovisni desničarski anti-sistemski i anti-establisment kandidat izbio na treće mjesto, iza kandidata PIS-a i Građanske platforme, s nevjerojatnih 20% glasova. Oni imaju stabilnu bazu, naročito među mladim biračima, i u budućnosti bi mogli biti značajan čimbenik u politici Poljske.

Inicijativa triju mora: Potvrđeno 40 prioritetnih projekata, Njemačka neće biti članica već zemlja partner

Poljska je već jednom srušila komunistički poredak na istoku Europe – predvođena Lechom Walesom. Može li iz poljske krenuti i rušenje ovog današnjeg kulturno-marksističkog, ili će pritisak EU na Poljsku uz Sorosev novac i NGO-e ipak uroditi plodom, vidjet će se – no kako sad stvari stoje, Poljaci, koji su u proteklom desetljeću u milijunima emigrirali u Njemačku i Irsku, žele nešto promijeniti u svojoj zemlji i nije ih previše briga kako EU gleda na to.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr