Marijana Petir: EU institucije ne smiju preuzeti političku kontrolu nad državama članicama

Foto: Fah

Jučer je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu održana rasprava, a potom i glasovanje, o preporukama Komisiji o uspostavi mehanizma EU-a za demokraciju, vladavinu prava i temeljna prava.

Unatoč tome što su na Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove prethodno usvojeni njezini amandmani na izvješće kojima je tražila brisanje referenci na izjave Komisije na situaciju u Mađarskoj i Poljskoj, Petir je na plenarnoj sjednici glasovala protiv izvješća: „Cilj ovog izvješća i dalje je ostao nepromijenjen. Nakana da institucije EU preuzmu političku kontrolu nad zemljama članicama i prisile ih na prihvaćanje koncepta „demokracije i ljudskih prava“ na način koji će definirati EU institucije i tumačiti Sud Europske unije za mene je neprihvatljiva jer je to u nadležnosti država članica i nacionalnih sudova“.

Zastupnica Petir je u raspravi upozorila zastupnike kako predloženi mehanizam nije u skladu s temeljnim Ugovorima EU, kao niti sa samim načelima Povelje o ljudskim pravima EU koju izvjestiteljica Parlamenta Sophia in ‘t Veld predlaže kao pravnu osnovu za zakonodavne mjere, uključujući i sankcije državama članicama.

U izvješću je naveden niz preporuka, između ostalog da se omogući nacionalnim sudovima da Sudu Europske unije podnose tužbe u vezi sa zakonitošću postupaka država članica. Sličnu mogućnost prema izvjestiteljici treba pružiti i fizičkim i pravnim osobama na koje izravno i pojedinačno utječe neka akcija kojom se navodno krši Povelja o temeljnim pravima od strane institucija EU-a ili države članice. Izvješće poziva i na reviziju članka 7. Temeljnih ugovora EU-a kako bi sankcije protiv država članica bile relevantne i primjenjive te utvrđivanje prava država članica koje su krive (uz pravo glasovanja u Vijeću) i koje bi se mogle suspendirati, na primjer u pogledu financijskih sankcija ili suspenzije financijskih sredstva Unije. Usvajanjem ovih preporuka i predloženog mehanizma, Sud Europske unije čija je isključiva uloga primjena i tumačenje prava EU-a, na neki bi način postao najviše sudsko tijelo te bi njegove ovlasti bile značajno proširene i na primjenu i tumačenje zakona izvan nadležnosti EU-a.

„Takvim mehanizmom dovode se u pitanje načelo supsidijarnosti i ovlasti Unije, pa se samim time dovodi u pitanje poštivanje pravnog poretka od strane europskih institucija“, istaknula je Petir.

Odredbe Povelje o ljudskim pravima odnose se na institucije, tijela, urede i agencije Unije, uz poštivanje načela supsidijarnosti, te na države članice samo kada provode pravo Unije. Poveljom se ne proširuje područje primjene prava Unije izvan ovlasti Unije, ne uspostavlja se nova ovlast niti zadaća za Uniju niti se mijenjaju ovlasti i zadaće kako su utvrđene Ugovorima.

„Mehanizam predložen ovim izvješćem nije prihvatljiv jer nije u skladu sa Temeljnim ugovorima EU-a i sa Poveljom o ljudskim pravima EU te vrlo jasno implicira moguće proširenje primjene prava Unije izvan ovlasti Unije i narušava načelo supsidijarnosti suverenih članica“, naglasila je Petir.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr