Nakon pritiska EK poljska regija ukinula zakon koji zabranjuje širenje ‘LGBT ideologije’

lgbt
Foto: Depositphotos

Lokalni parlament regije Świętokrzyskie (regija Svetog Križa) prvi je koji se pokorio onome što kritičari nazivaju oblikom “ucjene”, nakon što je Europska komisija zaprijetila oduzimanjem pristupa europskim fondovima za pet poljskih regija. Kao odgovor na te prijetnje, lokalni poljski parlament gotovo je jednoglasno glasovao za ukidanje zakona iz travnja 2019. koji se protivio širenju ‘LGBT ideologije’.

Prijedlog za ukidanje zakona pokrenuo je čelnik vijeća Andrzej Prus iz vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), prenosi javlja pch24.pl. Prije dvije godine Prus je potpisao deklaraciju u kojoj je stajalo: „Mi, vijećnici regije Świętokrzyskie, izražavamo duboko neodobravanje i protivljenje pokušajima da se promovira LGBT ideologija koju odobravaju liberalni društveni i politički pokreti. Ti pokušaji jasno su usmjereni protiv kulturne baštine i stoljetne kršćanske tradicije našeg kraja, Poljske i Europe.”

>Andrijanić o nametanju LGBT ideologije kroz rezoluciju EP-a: ‘Laž je da su homoseksualci u Poljskoj diskriminirani’

Vijećnici su se tada usprotivili LGBT aktivistima koji su zahtijevali prava na obrazovne programe za djecu i koju se željeli miješati u roditeljsko prava na odgoj djece. Međutim, Europska komisija je tražila povlačenje tog i sličnih zakona, a regija Świętokrzyskie riskirala je gubitak 16 milijuna eura iz fondova REACT EU. Poljska vlada također je izvršila pritisak na lokalne vlasti. Zamjenik ministra za fondove i regionalnu politiku Waldemar Buda poslao je pismo lokalnim vlastima kako bi ih potaknuo da se pridržavaju pravila koja proizlaze iz zakona EU-a, poput pravila koje zabranjuje diskriminaciju temeljenu između ostaloga i na seksualnoj orijentaciji.

U novom zakonu lokalne vlasti obvezale su se „braniti vladavinu prava, trenutne zakone i dobre tradicije, a istovremeno se suprotstavljati svim manifestacijama diskriminacije zbog spola, dobi, rase, invaliditeta, etničke pripadnosti, vjere, svjetonazora i seksualne orijentacije”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/pch24.pl