Poljska na korak od zabrane pobačaja bolesne djece

Foto: Fah, GettyImages; fotomontaža: narod.hr

Presuda poljskog Ustavnog suda o pobačaju odredila je da je dio zakona o planiranju obitelji iz 1993., koji dopušta pobačaje u slučajevima fizičkog ili mentalnog invaliditeta nerođenog djteta, neustavan. Presuda koju je tražio značajan broj vladajuće stranke izazvala je val agresivnih prosvjeda diljem Poljske.

> Veleposlanik Poljske u Hrvatskoj odgovorio UIO: ‘Zahvaljujem vam na riječima podrške’

Obrazloženje presude, uključujući suprotna mišljenja, objavljeno je u srijedu na web mjestu Ustavnog suda.

“Ustavni sud je ponovno presudio da osoba ima pravo na život od trenutka začeća. Također je presudio da svaki ljudski život jednako vrijedi, da nema boljih i lošijih ljudi, da svaki čovjek ima jednako pravo na život. Ljudski život ima jednaku vrijednost neovisno o tome radi li se o nerođenome, o mladom, vitalnom ili o starijoj osobi. Na tim temeljima ljudske civilizacije počiva poljski pravni sustav. Čl. 4 stavak 1 točka 2 zakona o planiranju obitelji je neustavan.” – stoji u obrazloženju, piše polandin.com.

Rečeni zakon dopuštao je pobačaj u tri slučaja od kojih je jedan dopuštao “prekid trudnoće” u slučaju velike vjerojatnosti smrtonosnog ili nepovratnog oštećenja fetusa ili neizlječive bolesti koja prijeti njegovu životu.

Zakon i dalje dopušta “prekid trudnoće” u slučaju kada predstavlja prijetnju zdravlju i životu trudnice ili kada je trudnoća rezultat nezakonitog čina, npr. silovanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/polandin.com