Rodna ideologija: Spor oko rodno neutralnih putovnica ide na Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva

Foto: Twitter, Christie Elan-Cane

Jedna aktivistica ide na Vrhovni sud u Engleskoj zbog spora s Vladom oko rodno neutralnih putovnica.

Christie Elan-Cane vjeruje da je proces prijave za dobivanje britanske putovnice, koji traži od pojedinaca da navedu jesu li muškog ili ženskog spola, „inherentno diskriminatoran“.

> Pročitajte kakve posljedice nametanje rodne ideologije ima na obrazovanje i zakonodavstvo!

Elan-Cane, koja se već više od 25 godina bori za ishođenje pravnog i društvenog priznanja rodno neutralnog identiteta smatra da je pitanje „X“ (neodređenih) putovnica središnja točka kampanje za rodnu neutralnost, navodi www.breakingnews.ie.

Dvodnevno sudsko preispitivanje koje je započelo u srijedu u Londonu osporava zakonitost politike koju provodi Ured za putovnice Njenog veličanstva.

U okviru tužbe podnesene protiv britanske ministrice unutarnjih poslova bit će iznesen stav da je politika „inherentno diskriminatorna te je dio šireg sustavnog propusta da se odgovori na potrebe pojedinaca koji ne pripadaju ni muškom ni ženskom identitetu“.

> Portugalski parlament odobrio novi zakon: Bez medicinske dokumentacije već sa 16 godina do ‘pravne promjene spola’

Na prijašnjem saslušanju Vrhovnog suda, na kojemu je sudac donio presudu da je slučaj „sporan“ te da mu se treba dati puni publicitet, Kate Gallafent, kraljičina savjetnica, izjavila je za Christie Elan-Cane: „Tužiteljica se izjašnjava kao rodno neutralna osoba: osoba koja nije pripadnik ni muškog ni ženskog identiteta.

„Tužiteljica smatra da dobivanje i korištenje putovnice trenutno zahtijeva od tužiteljice da preda lažnu izjavu o prirodi svog rodnog identiteta, što tužiteljici stvara duboku duševnu bol.“

Ona kaže da svojim „odbijanjem omogućavanja X putovnica“ ured za putovnice „utječe ne samo na rodno neutralne osobe poput tužiteljice, već i na veliki dio javnosti“.

To utječe i na dvospolce, koji su rođeni s biološkim karakteristikama obaju spolova i „koji se često identificiraju kao pripadnici obaju ili nijednoga spola“, transrodne osobe te pojedince koji pate od rodne disforije.

> Rodna ideologija: Ravnatelj osnovne škole izjašnjava se kao ‘žensko’ i govori roditeljima što moraju reći djeci

Kraljičina savjetnica je rekla: „Opseg grupe ljudi koja je potencijalno pogođena ovime je znatno velik. Procjenjuje se da on obuhvaća 1% populacije“.

Elan-Cane je u svojoj izjavi priopćila: „Zakoniti identitet temeljno je ljudsko pravo, no s rodno neutralnim osobama se često postupa kao da nemaju nikakva prava.”

> Plenković nastavlja kampanju za IK, napao dio civilnog društva koji joj se protivi

“Proces prijave za dobivanje britanske putovnice traži od podnositelja zahtjeva da se izjasni kao osoba muškog ili ženskog spola”, navodi Elan-Cane.

> (VIDEO) Rodna ideologija: kako muškarac, bijelac postaje 7-godišnje dijete ili Kineskinja

“Neumjesno je i neispravno da se osoba koja se ne izjašnjava kao pripadnik ijednog spola prisiljava da se izjasni po tom pitanju.“, zaključuje Elan-Cane.

Izvor: narod.hr/www.breakingnews.ie