Slovačka vlada odustaje od usvajanja Nacionalnog akcijskog plana o LGBT ‘ravnopravnosti’!

Foto: Fah

ILGA Europe je razočarana i strahuje od toga da je 13. siječnja 2016. slovačka vlada odustala od usvajanja Nacionalnog akcijskog plana o LGBT ravnopravnosti zaključujući kako je to pitanje za slijedeću vladu.

LGBTI aktivisti iz Slovačke i krovna europska LGBT organizacija, ILGA-Europe, posebno su zabrinuti ovom promjenom s obzirom kako je slovačka vlada uložila “veliki trud”, te prošle, 2015. godine, slovačka vlada je pozvala predstavnike Vijeća Europe i drugih europskih zemalja na raspravu o najboljem načinu provedbe najavljenih promjena, a Nacionalni akcijski plan za LGBTI ravnopravnost trebao je biti predstavljen ove godine.

Katrin Hugendubel iz ILGA-Europe je rekla: “Slovačka se po pitanju LGBT ravnopravnosti nalazi na začelju “dugine mape Europe”. Smještena je na 22. od ukupno 27 mjesta na karti Rainbow Europe. Nacionalni akcijski plan za LGBTI ravnopravnost predstavljao bi značajan korak i ozbiljnu posvećenost slovačke vlade u smjeru popravljanja takve situacije. Istinski smo zabrinuti zbog ovakve promjene smjera i pozivamo slovačku vladu da bez odgode ili prebacivanja odgovornosti na iduću vladu ispuni obećanje”

Izvor: narod.hr
Photo: fah