Sokol (HDZ) za Narod.hr: Usvajanje Matićevog izvješća je čak i za standard EP-a bilo previše

sokol
Europski parlament, Tomislav Sokol

Nakon što je Europski parlament usvojio izvješće Predraga Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju koji promovira pobačaj i napada institut priziva savjesti, za komentar smo upitali hrvatskog eurozastupnika Tomislava Sokola (HDZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Definitivno nismo zadovoljni ovakvim rezultatom glasovanja, ali s obzirom na sastav Europskog parlamenta gdje prevladavaju lijeve političke opcije, to je nažalost bilo za očekivati. Mi smo učinili sve kako to ne bi prošlo, grupacija Europske pučke stranke je predložila i vlastitu, alternativnu rezoluciju kako ne bi prošla ova ekstremistička Matićeva verzija. No, nažalost ta rezolucija Europske pučke stranke (EPP-a) nije prihvaćena.” – kazao je Sokol i nastavio:

“Ono što je svakako loše jest činjenica da je Europski parlament ulazi u nadležnosti država članica, dakle krši se načelo supsidijarnosti i načelo podijeljenih ovlasti prema kojima EU ima samo one ovlasti koje su joj države-članice dodijelile. Ovim izvješćem se to krši jer se ulazi u 2 područja koje su u nadležnosti država-članica, a to su zdravstvo i obrazovanje. Dakle, pitanje zdravstva, pogotovo organizacija financiranja zdravstvenih sustava je u isključivoj nadležnosti država-članica, a isto tako je i s definiranjem nastavnih programa.”

Nabrojao je nekoliko problema usvojene rezolucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nije dobra ta totalitarna tendencija kojom se svisoka docira na koji način će roditelji odgajati svoju djecu i na neki način ih i preodgajati u jednom ideološki ekstremističkom smjeru. To je prvi problem.

Drugi problem je što se “pravo na pobačaj”, odnosno “reproduktivno pravo” što je u njihovoj terminologiji sinonim za “pravo na pobačaj” definira kao ljudsko pravo. Izvješće čak sadrži lažnu tezu da je to pravo zaštićeno međunarodnim konvencijama, što nije istina. To je još jedan od razloga zašto nikako nisam mogao podržati takvo izvješće.

I naravno, ono što jest zaštićeno međunarodnim konvencijama – to je sloboda mišljenja, a tu svakako spada i pravo na prigovor savjesti koje je zaštićeno i hrvatskim zakonodavstvom uključujući, među ostalim, i zakon o liječništvu. Matićevo izvješće pak, negira pravo na priziv savjesti, dapače, čak ga u jednom dijelu naziva “takozvanim prizivom savjesti”. Tu se pokazuje kakav je stav izvjestitelja i onih koji su glasali za izvješće prema prizivu savjesti koji predstavlja jedno od temelja naše civilizacije i jedno od temelja prava na izbor i prava na slobodu pojedinca.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je istaknuo:

“Nije dobro da je ovakvo izvješće usvojeno. Ono nije pravno obvezujuće zakonodavstvo, ali će se sigurno koristiti kao sredstvo političkih obračuna, odnosno koristit će se taj autoritet Europskog parlamenta da bi se na nacionalnoj razini pokušala progurati određena riješenja za koja smatram da nisu dobra.”

“Tako da će se ta priča sigurno nastaviti. Istaknuo bih da je ovo vrlo radikalno, ekstremističko izvješće, ali nije nam prvi put da imamo takav sadržaj na dnevnom redu Europskog parlamenta – ovdje je jako puno toga kompilirano iz prethodnih pokušaja da se slične stvari donesu, samo je sada izvjestitelj Matić, nadograđujući na sve ono što je bilo do sada, još otišao korak dalje. Otišao je u jedan potpuni ekstrem, tako da je čak i za standard Europskog parlamenta ovo bilo previše.” – zaključio je Sokol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što stoji u izvješću

Podsjetimo, tekst koji je zastupnicima Europskog parlamenta donio Odbor za ženska prava i ravnopravnost spolova, kojega vodi izvjestitelj Predrag Fred Matić, hrvatski eurozastupnik, ima za cilj “u potpunosti priznati da su seksualno i reproduktivno zdravlje i prava ljudska prava”.

Rezolucija među ostalim govori o promicanju seksualnog obrazovanja, borbi protiv sakaćenja ženskih spolnih organa i trgovini seksom, olakšavanju pristupa kontracepciji.

No, ključna stvar koja se ističe u formulaciji Matićevog izvještaja odnosi se na promicanje „besplatnog i legalnog pobačaja“ za sve žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvještaj također osuđuje upotrebu prigovora savjesti od strane zdravstvenih radnika, navodeći da je to “jedna od najproblematičnijih prepreka”. Izvještaj naglašava: „medicinski radnici često ne pobacuju pozivajući se na svoja osobna uvjerenja (…) To ne samo da uskraćuje pravo ženama na zdravstvo i medicinske postupke, već pokreće i pitanje javnih sustava upućivanja”.

Slovačka je nedavno rezolucijom odbacila Matićevo izvješće, istaknuvši kako su “pitanja koja se tiču ​​zdravstvene politike i obrazovanja u nadležnosti nacionalnih država – članica EU”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.