Španjolska uvela zakon koji zabranjuje veličanje diktatora Franca: Što čeka RH s Titom?

tito franco
Foto: Biblioteca Virtual de Defensa / wikimedia commons, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Španjolski senat odobrio je prijedlog zakona kojim će se zabraniti izražavanje podrške bivšem diktatoru Španjolske Franciscu Francu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi “Zakon o demokratskom sjećanju” formalizira sjećanje na Francove žrtve i čini državu odgovornom za potragu za nestalim žrtvama Građanskog rata.

Zakon je u srijedu odobrilo 128 zastupnika u Senatu, sa 113 glasova protiv i 18 suzdržanih, javlja euronews.

> (VIDEO) Podsjetimo se što je sudac Šumanović rekao u izdvojenom mišljenju u slučaju ‘Za dom spremni’
> Dr. Markić: ‘Javnosti se laže o naravi pozdrava “Za dom spremni” u Domovinskom ratu’
> Doc. Šumanović: Osim Narod.hr mediji su ignorirali znanstveni skup o komunističkim zločinima
> Španjolski socijalisti odlučili o ekshumaciji Francisca Franca na groblje van grada: Evo kako je spriječio širenje komunizma

Zakon je već ranije usvojen u španjolskom parlamentu u srpnju 2022., nakon duge rasprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je najnoviji pokušaj španjolske socijalističke vlade da zaliječi podjele u zemlji, nakon Francove smrti 1975.

“Uvijek smo bili predani jačanju naše demokracije i danas poduzimamo još jedan korak prema pravdi, odšteti i dostojanstvu za sve žrtve”, napisao je lijevi premijer Pedro Sanchez na Twitteru nakon glasovanja.

Ispod objave nanizao se i veliki broj negativnih komentara, upozoravajući premijera da oko te teme nije postignut konsenzus, ali i komentara koji su podsjetili na žrtve i zločine druge strane u Građanskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2019. španjolska ljevičarska vlada naredila je ekshumaciju posmrtnih ostataka bivšeg diktatora i uklanjanje iz njegovog monumentalnog mauzoleja u blizini Madrida, čemu se protivila španjolska desnica, a španjolski premijer Pedro Sánchez, vođa socijalista, svoju je izbornu kampanju zasnovao na pitanju ostavštine diktature Francisca Franca.

Oko 114.000 ljudi još uvijek se vode kao nestali nakon Građanskog rata 1930-ih.

> 17. srpnja 1936. Španjolski građanski rat – što niste znali o ovom velikom ratu?

Građanski pokreti često preuzimaju odgovornost za pronalaženje i ekshumaciju žrtava iz neobilježenih ili masovnih grobnica, bez financiranja vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zakon o demokratskom sjećanju” prisiljava španjolsku državnu vladu da financira traženje nestalih žrtava. Banka s DNK podatcima također će biti stvorena u Španjolskoj kako bi se pomoglo u traganju, identificiranju i mapiranju žrtava Francovog režima.

Zakon kaže da se “povijest ne može graditi na temelju zaborava i šutnje poraženih [u Građanskom ratu]”.

> U ime obitelji: Nakon presude Perkoviću i Mustaču očekujemo preispitivanje uloge SDP-a u zaštiti komunističkih zločinaca
> Dr. sc. Mato Palić: ‘Sve simbole komunističkog sustava u Hrvatskoj treba hitno ukloniti iz javnog prostora’
> Pavle Gaži, bivši član CK SKJ, simbol jugoslavenskog unitarizma, postao počasni građanin Koprivnice: Cijela oporba bila protiv
> Španjolska: Zemlja u kojoj ideološka pitanja imaju prednost nad propadajućom ekonomijom i raspadom države

Organizacije koje hvale ili podržavaju politike i vođe španjolske diktature 20. stoljeća, uključujući privatnu Zakladu Francisco Franco, biti će zabranjene ovim zakonom.

Sve osude izrečene na političkoj, vjerskoj ili seksualnoj osnovi tijekom diktature bit će poništene, a djeca koju je Francov režim ukrao španjolskim republikanskim obiteljima također će biti priznata kao “žrtve”.

Prijedlogom zakona također će biti imenovano posebno povjerenstvo za istraživanje zločina protiv čovječnosti tijekom građanskog rata i diktature.

Prethodni pokušaji sankcioniranja dužnosnika iz frankovskog doba bili su onemogućeni zakonom o oprostu iz 1977. godine.

> 20. studenoga 1975. Francisco Franco – Borba s komunistima i masonerijom

Nevladine organizacije, uključujući Udrugu za obnovu povijesnog sjećanja (ARHM), pozvale su Španjolsku da ukine zakon iz 1977. i dodatno kompenzira žrtve diktature.

Glavna španjolska desna oporbena stranka Partido Popular (PP) opetovano je optužila vladu da pokušava oživjeti rane iz prošlosti i najavljuju ukidanje ovoga zakona ako budu izabrani 2023. godine.

Bivša španjolska socijalistička vlada donijela je zakon usmjeren na “povijesno sjećanje” 2007., ali bivši premijer PP-a Mariano Rajoy hvalio se da nije upotrijebio niti jedan euro iz proračuna za potporu zakonu.

Duboko podijeljena Španjolska

Iako je Građanski rat bio krvav, zahvaljujući Francu Španjolska je bar izbjegla Drugi svjetski rat. Franco je imao pakt sa saveznicima: Ako ne uđe u rat na strani prirodnog saveznika Hitlera, oni ga neće dirati. Usto, propuštao je masovno Židove iz Europe prema Americi – jedan je to od razloga zašto ga nitko od saveznika nije dirao ni nakon rata. Za katolike u duboko podijeljenoj Španjolskoj, Franco je bio spasitelj zemlje od bezbožnih komunista, koji su nerijetko palili crkve tamo gdje bi preuzeli kontrolu, u njegovoj pobjedi su vidjeli novu rekonkvistu, ponovni povratak zemlje kršćanima, kao u 15. stoljeću. Za ljevičare, kako vidimo, Franco je bio i ostao jedino veliko zlo koje je ukinulo demokraciju i pokrenulo građanski rat koji je odnio živote pola milijuna ljudi.

U Hrvatskoj masovni zločini Titovog komunističkoga režima nisu procesuirani

“U memoriji mnogih Španjolaca, unatoč neupitnim zločinima nedemokratskog i reakcionarnog njegova francisfrancisco režima, Franco ostaje zaslužan za sprečavanje daljnjeg širenja komunizma i zone utjecaja Sovjetskoga Saveza na južnome kraku Mediterana. Sve to i objašnjava zašto je Francov režim imao savezništvo i potporu SAD-a i Zapada”, istaknuo je dr. sc. Jure Vujić za Vijenac Matice hrvatske.

> Jure Vujić: Crveni teror za vrijeme španjolskog građanskog rata – Suočavanje s prošlosti na španjolski način
>U ime obitelji i Matica hrvatska srušili komunističku presudu protiv don Filipa Lukasa
> 9. lipnja 1945. dr. Ljudevit Jurak: jugoslavenski zločinački režim ubio vrhunskog znanstvenika

“Zanimljivo je ustanoviti kako su europska ljevica i ostaci bivše komunističke nomenklature u zemljama bivšega istočnog bloka uvijek relativizirali zločine komunizma te još i danas koče proces suočavanja s prošlošću (Hrvatska po tome pitanju ostaje zemlja slučaj u kojoj masovni zločini komunističkoga režima nisu procesuirani), dok se primjerice u Španjolskoj centristička ljevica skupa s radikalnom ljevicom pozivajući se na demokraciju i tzv. „povijesne istine“ upušta u morbidno otvaranje nezacijeljenih rana iz Građanskoga rata, u kojem su obje strane počinile masovne zločine”, podsjetio je Vujić o ovom španjolskom suočavanju s prošlošću.

Može se uočiti inverzna sličnost s Hrvatskom i komunističkim diktatorom Titom – “demokratski” boljševici u Hrvatskoj redovito su opstruirali rad tijela koje je istraživalo žrtve Titova režima i terora, odnosno ukidali ga, SDP-ovi premijeri Ivica Račan i Zoran Milanović podjednako. U Hrvatskoj nikada nije ni postojao zakon o oprostu državnim službenicima u NDH (npr. liječnicima), nego je prepušteno obiteljima i pojedincima da traže poništenje montiranih komunističkih procesa.

Ignoriranje saborske Deklaracije o osudi komunističkih zločina i rezolucija Vijeća Europe

U Hrvatskoj nažalost nikada nije provedena dekomunizacija države, a kamoli sustavna dekomunizacija tog zla.

> Dr. Mario Jareb za Narod.hr o radu Kusićevog Vijeća: „Treba jednako pristupiti svim totalitarnim simbolima, a ne relativizirati i opravdavati neopravdano“
> Izdvojena mišljenja Vijeća za suočavanje s nedemokratskim režimima: Ančić, Jovičić, Lučić, Nazor, Šetić, Savić

Naprotiv, u demokratskoj se Hrvatskoj redovito i bez srama veliča komunističkog diktatora Tita, slavi se njegov rođendan, održavaju se, pod krinkom ‘antifašizma’ sramotni mimohodi poput “Besmrtnog partizanskog odreda” kada se zagrebačkim ulicama nose crvene zvijezde petokrake i slike Josipa Broza Tita – diktatora i totalitarističkog zločinca svjetskoga glasa – zazivajući da se njegovo ime vrati na trg Republike Hrvatske.

Ovim revizionističkim postupkom besmrtni Titovi sljedbenici omalovažavaju, žrtve komunističkih zločina i u potpunosti ignoriraju više pravnih odluka sadržanih u rezolucijama Europske unije i Republike Hrvatske.

Komunistički zločini posebno su osuđeni u Rezoluciji vijeća Europe 1481, potom Rezoluciji “Važnost europskoga sjećanja za budućnost Europe” te u saborskoj Deklaraciji.

> Što piše u Rezoluciji vijeća Europe 1481 i saborskoj deklaraciji o osudi komunističkih zločina?
> Speleolog koji je otkrio Jazovku: Nikada neću zaboraviti ljudske kosti razbacane svuda uokolo
> Titovi zločini – Hrvati ni danas ne znaju razmjere zločina u Zagrebu

Hrvatski sabor 10. srpnja 2006. donio je Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. godine u kojoj ističu kako su: “Jedinstveni u osudi svakog pojedinačnog i svih zločina koji su se doista dogodili u vrijeme totalitarnog komunizma u današnjoj Republici Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji”.

> Zašto HINA i HRT nisu izvijestili o Rezoluciji EP-a kojom se izjednačavaju komunizam i nacizam? – Evo što u njoj piše!
> Jure Vujić o novoj rezoluciji EP-a kojom se izjednačavaju komunizam i nacizam: ‘Hrvatska nije provela do kraja svoju političku tranziciju i lustraciju’
> Europski parlament izglasovao rezoluciju kojom izjednačava i osuđuje nacistički i komunistički režim

Europski parlament 19. rujna 2019. godine usvojio je još jednu rezoluciju o sučeljavanju s prošlošću.  Rezolucija nazvana “Važnost europskoga sjećanja za budućnost Europe” prošla je nezapaženo.

Njome se poziva sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim.

U njoj se, između ostalog, izražava zabrinutost zbog kontinuirane upotrebe simbola totalitarnih režima u javnom prostoru i u komercijalne svrhe te podsjeća na to da je nekoliko europskih zemalja zabranilo upotrebu i nacističkih i komunističkih simbola.

>‘Besmrtni partizanski odred’ marširao Zagrebom, prolaznik ih upitao: ‘Gdje su pletenice mučenica iz Hude jame?’
>Prostački ispadi na tribini najavljenoj uz petokraku: Benčić otišla, Goldstein psovao…

Također se napominje da u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava.

“Na području Republike Hrvatske dogodila su se masovna ubojstva nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Brojni su razlozi teških komunističkih zločina iz toga razdoblja ali svima im je zajedničko usmrćivanje političkih protivnika zato jer su drukčije mislili i osjećali. Stoga ovu Rezoluciju Europskog parlamenta kojom se poziva sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim smatram korakom prema naprijed jer se njome osuđuje i izjednačuje nacističke i komunističke zločine kao i zločine svih ostalih režima.”, naglasila je u razgovoru za Narod.hr Marijana Petir, bivša hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.