Talijanski europarlamentarac pita: Zašto se troši EU novac na obnovu broda masovnog ubojice i diktatora Tita?

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

Talijanskog zastupnika Procaccinija podržala je i eurozastupnica Ruža Tomašić koja je napisala i poruku o neprihvatljivosti trošenja EU novca na finaciranje obnove broda ‘Galeb’ koji je bio rezidencijalni brod jednog od najvećih europskih diktatora Josipa Broza Tita.

Talijanski zastupnik u Europarlamentu Nicola Procaccini postavio je parlamentarno pitanje vezano za trošenje europskog novca u obnovu Titova broda “Galeb”, piše vecernji.hr

Pitanje Europskoj komisiji jest: ne misli li da bi se financiranje odobreno za Rijeku, prijestolnicu europske kulture 2020., potrošeno za obnovu “Broda mira Galeb”, moglo “shvatiti kao odavanje počasti maršalu Titu, odgovornom za masovna ubojstva u Hrvatskoj i za pravu etničku čistku prije svega usmjerenu prema talijanskom pučanstvu”, potpisala i hrvatska eurozastupnica Ruža Tomašić.

Tomašić je napisala: “Institucije Europske unije u više navrata osudile su komunističke totalitarističke režime diljem Europe… Time je osuđen i komunistički totalitaristički režim SFR Jugoslavije, na čelu koje je bio jedan od najokrutnijih zločinaca u povijesti, komunistički diktator Josip Broz Tito. Jedna od ostavština tog totalitarističkog režima je brod ‘Galeb’, dio jugoslavenske ratne mornarice i rezidencijalna jahta zločinca Tita, sada u vlasništvu Grada Rijeke. S namjerom preuređivanja broda “Galeb” u muzej kao nostalgičnu uspomenu na taj totalitaristički režim, Grad Rijeka zatražio je za njegovu restauraciju novac iz fondova EU, koji mu je i odobren. Na službenim stranicama Grada Rijeke (rijeka2020.eu) stoji da će ‘brod govoriti o neobično utjecajnoj međunarodnoj ulozi koju je imala dojučerašnja država’, odnosno vidljiva je očita namjera veličanja totalitarističkoga komunističkog režima Jugoslavije. Stoga Komisiju želim pitati zašto je odobreno financiranje novcem Unije restauracije broda koji će služiti za veličanje jednog zločinačkog režima i njegove diktatore, što su institucije Europske unije u nekoliko navrata osudile?”.

Talijanski list La Verità objavio je u broju od srijede pod naslovom “Titov brod postaje muzej zahvaljujući fondovima EU” Procaccinijevo pitanje Europskoj komisiji. Iznosi se kako će, zahvaljujući europskom prilogu, 9,258 milijuna eura namijenjenih za valoriziranje kulturnog i umjetničkog bogatstva biti utrošeno za obnovu broda “Galeb”, kako je to “najavio socijalistički gradonačelnik Rijeke” Vojko Obersnel.

Procaccini u svom priopćenju o pitanju postavljenom u Europarlamentu ponavlja kako je upravo ta institucija (EU parlament op.) donijela rezoluciju u rujnu ove godine o važnosti europske memorije za budućnost Europe, pa pita je li oportuno financirati sjećanje na “jedan od najbrutalnijih komunističkih režima prošlog stoljeća”.

Udruga Primorski Hrvat pozvala Obersnela da prestane s vrijeđanjem i obožavanjem propalog, zločinačkog Titovog režima

Podsjetimo, 29. studenoga u brodogradilištu u Kraljevici potpisan je ugovor temeljem kojeg će početi obnova broda “Galeb”, koji su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i Ivan Ivić, predsjednik uprave tvrtke Dalmont d.o.o. koja je na javnom natječaju dobila posao obnove broda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr