Foto: David Sedlecký

Vaclav Klaus, nekadašnji češki predsjednik u razdoblju nakon pada komunizma, osudio je EU zbog njene posvećenosti idejama koje ograničavaju slobodu. Govoreći na primanju nagrade Europske slobode u Stockholmu, Klaus je rekao da je njegova zemlja kroz razdoblje komunističke represije naučila cijeniti slobodu, no da su njegovi sunarodnjaci očito bili u krivu povjerovavši da će ta sloboda zauvijek trajati.

„U ovih 27 godina nakon pada komunizma, polagano smo počeli shvaćati da živimo u svijetu koji je drugačiji od onog o kojem smo sanjali. Postalo je očito da nedostatak slobode nije nužno vezan za samo jedan totalitarni i autoritativni režim.“

Rekao je da je njegova zemlja, zahvaljujući vodećim idejama Europske Unije, „danas više socijalistička, kontrolirana i regulirana, nego što je bila prije 27 godina.“

Zahvaljujući tome, on smatra da njegova zemlja i ostatak Europe idu natrag ka komunističkom društvenom uređenju.

To nije ništa novo, jer je sredinom srpnja ove godine bivši češki predsjednik Vaclav Klaus bio je još izravniji. U razgovoru za mađarske novine “Magyar Hirlap”, a koji je potom prenio “Visegrad Post”, Klaus je tada izjavio:

“Ja bih rekao da rezultati nedavnih izbora pokazuju da su građani u Europi otvorili oči, da im je postalo jasno da se današnji liberali mogu promatrati kao kamuflirani komunisti i da Europa ide natrag ka komunističkom uređenju društva. U ovih 27 godina nakon pada komunizma polako smo počeli shvaćati da živimo u svijetu koji je drukčiji od onoga o kojem smo sanjali. Postalo je očito da nedostatak slobode nije nužno vezan za samo jedan totalitarni i autoritativni režim. Rezultati austrijskih predsjedničkih izbora, lokalnih izbora u Njemačkoj s usponom AfD-a, nizozemskog referenduma o pridruživanja Ukrajine, rezultat su istih pojava kao i Brexit, to je ista logika, isti fenomen. Drugim riječima, to je početak ustanka. Nisam naivno optimističan da je većina građana shvatila što se događa, ali proces je neminovno i opipljivo započeo“, izjavio je za “Magyar Hirlap” Vaclav Klaus.

Izvor: narod.hr/breitbart.com