(VIDEO) Migranti i dalje pokušavaju probiti tursko-grčku granicu: Policija ispalila suzavac

Foto: fah

Grčka granična policija ispalila je suzavac u srijedu ujutro na stotine migranata koji su pokušali ući u zemlju iz Turske, dok su atenske vlasti nastavile s planom hitne deportacije ljudi koji još uvijek pristižu na Egejske otoke.

TV izvještaji pokazali su da je policija ispalila suzavac duž pogranične ograde, što je redovita praksa otkad je Turska prestala zaustavljati migrante pri pokušaju ulaska u Grčku i Europu prošli tjedan.

Oko 12.500 migranata okupilo se s druge strane granice.

Turske vlasti ustvrdile su da je jedan migrant ubijen u srijedu policijskim hicima u pokušaju prelaska granice prema Grčkoj, a službena Atena to opovrgava.

>Sirijski migranti: ‘Nude nam novac da krenemo prema EU, a onda nastanu problemi’

>(FOTO) Breitbart otkriva: Centar za mirovne studije iz Zagreba uz pomoć Georgea Sorosa lobira u Bruxellesu za otvorene granice

U međuvremenu, grčka mornarica poslala je brod prema Lezbosu, s planom da novopridošle migrante ukrca i zadrži na brodu sve dok ne dođe trenutak da ih prebaci u logor na kopnu. Odatle će migranti biti po najkraćem postupku deportirani u svoje zemlje.

Migranti koji još uvijek pristižu na Egejske otoke također će biti deportirani po istom postupku.

“U Bosnu i Hercegovinu moglo bi doći do deset tisuća migranata dnevno u slučaju pojačanog priljeva ilegalnih migranata na zapadni Balkan”, rekao je u utorak Peter Van der Auweraert, voditelj misije UN-ove Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini.

U Turskoj se trenutačno nalazi 3,6 milijuna sirijskih migranata, a Erdogan već dulje vrijeme prijeti Europi da će ih sve pustiti. U petak je svoje prijetnje i ostvario. Naime, ilegalni migranti trebali su biti zadržani u Turskoj, sve dok Europska unija šalje milijarde eura pomoći toj zemlji, a sada turski predsjednik tvrdi, da je taj dogovor prekršila EU.

U međuvremenu, stanovnici grčkih otoka prosvjeduju zbog planova izgradnje novih kampova za migrante na Lezbosu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr