Vlada će u četvrtak Šuicu predložiti za europsku povjerenicu – funkciju koja donosi plaću od 20.000 eura?

Foto: fah

Dubravku Šuicu, HDZ-ovu europarlamentarku, Vlada će na sjednici u četvrtak najvjerojatnije predložiti za europsku povjerenicu, a u petak bi se zbog toga trebala održati i sjednica saborskog Odbora za europske poslove, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Iako iz Vlade još ne potvrđuju da će predložiti Šuicu, izvori iz HDZ-a tvrde da je to sada gotovo sigurno. Sjednica Vlade, prva nakon godišnjih odmora, održat će se u četvrtak u 9.30 sati, dan ranije u Banskim dvorima bit će održan i uži kabinet Vlade a u petak bi trebala biti i sjednica Odbora za europske poslove.

>Istanbulska bojna: Šuica kaže da nema većih Hrvata od nje i kolega na HDZ-ovoj listi

>Dubravka Šuica (HDZ): Bilo bi nam lakše da je Istanbulsku konvenciju ratificirala Milanovićeva Vlada

>Tko su HDZ-ove Dubravka Šuica i Željana Zovko koje su u Europskom parlamentu glasovale za Istanbulsku konvenciju?

> Šuica izabrana za potpredsjednicu zastupničkog kluba EPP-a

Nova predsjednica Europske komisije, Njemica Ursula von der Leyen, čiji mandat počinje 1. studenoga, od država članica traži da imena kandidata pošalju do 26. kolovoza kako bi mogla na vrijeme kompletirati svoj tim. U Zagrebu su uvjereni da ovaj put Hrvatska ima odličnu šansu dobiti dobar resor u Europskoj komisiji zbog veza koje premijer Andrej Plenković ima u Europskoj pučkoj stranci i bliskosti s novom šeficom “europske vlade”, piše dnevnik.

Šuica ima dobre šanse postati nova hrvatska povjerenica jer su mnoge države, iako su dobile naputak da pošalju jedno muško i jedno žensko ime, poslale samo ime muškog kandidata. I to bi se Hrvatskoj moglo honorirati kod podjele resora. Nekoliko je pak resora koji se smatraju dobrima, od pitanja gospodarstva, financija, proračuna, poljoprivrede, ali i politike regionalnog razvoja za koji je Hrvatska izrazito zainteresirana

Ako bi Šuica dosta na kraju bila izabrana za europsku povjerenicu, HDZ-u bi se oslobodilo jedno mjesto u Europskom parlamentu na koje bi kao zamjena došla bivša glasnogovornica Vlade i saborska zastupnica Sunčana Glavak, kojoj je nedostajalo 7000 glasova da uđe u europski parlament, piše Jutarnji list u ponedjeljak.

Europski povjerenici su jedni od najbolje plaćenih dužnosnika EU tako da je dosadašnji hrvatski povjerenik mjesečno zarađivao oko 20.000 eura neto.

Tko je Dubravka Šuica?

Dubravka Šuica rođena je Dubrovčanka s diplomom engleskog i njemačkog jezika. Svoja prva radna iskustva stjecala je na radnom mjestu profesorice engleskog i njemačkog jezika u dvije dubrovačke škole i centru za odgoj i usmjereno obrazovanje. Kasnije postaje asistent na pomorskom fakultetu u Dubrovniku, a zatim i profesorica engleskog jezika na dubrovačkom veleučilištu. Četiri je godine obnašala dužnost ravnateljice dubrovačke gimnazije, a u to vrijeme predavala je i na American College of Management and Technology u Dubrovniku.

U HDZ-u je od 1990., a danas je i potpredsjednica te stranke. U Sabor je ušla 2000. godine, a godinu kasnije izabrana je za gradonačelnicu Grada Dubrovnika. Dužnost gradonačelnice obnašala je od 2001. do 2009. godine. U Europski parlament ušla je odmah 2013. godine, a trenutni mandat traje joj do 2019.

U Europskom parlamentu djeluje kao zamjenica u Odboru za vanjske poslove (AFET), zamjenica u Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova, zamjenica u Odboru za transport i turizam (TRAN), Članica Izaslanstva za odnose s BIH (DSEE), zamjenica u izaslanstvu za odnose s SAD-om (D – US) i Članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane (ENVI).

Uz nabrojano, Šuica je potpredsjednica kluba Žena EPP (Europske pučke stranke), predsjednica Odbora za vanjske i europske poslove Hrvatske demokratske i vijećnica u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika.

Vezano uz Istanbulsku konvenciju Šuica je u EP glasovala ‘ZA’, te je kod rasprave o istoj u Hrvatskoj naglasila „puno je važnije usvojiti Istanbulsku konvenciju i tako smanjiti mogućnost nasilja nad ženama, nego odbaciti ovaj dokument zbog riječi kao što su spol ili rod. Znam da se nekima koji su desno ovo neće svidjeti, ali je tako.“

Dodala je još: “Bilo bi nam lakše da je Vlada Zorana Milanovića ratificirala Istanbulsku konvenciju. Ovako to je na HDZ-u, i vjerujem da nećemo odustati, iako će nas kritizirati dio desno orijentiranih birača. Međutim, na to moramo biti spremni želimo li spašavati žene koje su žrtve nasilja.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina