Halo banka, što će biti s mojim prešutnim minusom? Nemamo pojma. Za sada

minusom
Montaža: Nrod.hr, izvor: iStock

Ako imate iskorišten pozamašan prešutni minus poput potpisnice ovih redaka, onda se sigurno pitate što će biti s tim iznosom nakon što je potpisan Memorandum između Vlade RH, HNB-a i komercijalnih banaka kako bi se postupno ukidali prešutni minusi. U moru laiku nerazumljivih financijskih informacija, za korisnike prešutnih minusa kakvih je u Hrvatskoj oko 1,8 milijuna, konkretnih informacija i dalje nema. Ipak, doznali smo neke detalje o prešutnom minusu.

No krenimo od početka. Postoje dvije vrste minusa, dopušteni i prešutni. Banke su posljednjih godina korisnicima automatski otvarale prešutne jer su kamatne stope koje plaćate na taj minus naravno – veće.

>Direktor HUB-a Adrović: ‘U zakonu se eksplicitno govori da se ograničenje efektivne kamatne stope ne odnose na prešutna prekoračenja’

Pa vam se tako ukazao prešutni minus na tekućem računu a da ga niste ni tražili. Ako ga kojim slučajem nećete, morate od banke tražiti da vam ga ukine.

No ako ga niste ukinuli te izdašno potrošili sredstva s prešutnog minusa, onda vas je vijest o navedenom Memorandumu zasigurno neugodno iznenadila.

Naime, Vlada je upravo tim korakom željela dati packu bankama jer su golemom broju korisnika automatski otvarali prešutne minuse koji imaju višu kamatu od dopuštenih i za koje ne postoji ugovorna obveza. Tako su dopušteni minusi, koji su povoljniji za korisnike, gotovo potpuno iščeznuli.

Da bi građanima omogućili zaduživanje po manjim kamatama koje su na dopuštenim minusima, država je s 13 komercijalnih banaka čiji popis kao i tekst Memoranduma možete pročitati na poveznici, da minuse vrate u dopuštene.

Memorandum između Vlade RH, HNB-a i banaka

No to nije tako jednostavno.

Što ako dopušteni minus bude manji od prešutnog?

Što ako je prešutni minus znatno viši od onog dopuštenog što obično i jest slučaj? Hoće li vam banka, kao što na to ima pravo ako vam se primanja smanje, a samim time i dopušteni minus, u vaše ime otvoriti kredit kako bi vi otplatili iznos u 12 rata, kao što je to slučaj sa Zagrebačkom bankom?

>Marić nakon sastanka s bankarima o prešutnim prekoračenjima: Nadamo se brzom rješenju

Poziv Zagrebačkoj banci: Što s prešutnim minusom?

Kako bi našim čitateljima što jednostavnije prikazali što će se dogoditi, potpisnica ovih redaka nazvala je svoju matičnu – Zagrebačku banku tražeći upravo konkretne informacije o svom prešutnom minusu i tražeći odgovore kao korisnica, ne novinarka.

No, iako sve to kreće već od 1. rujna ove godine, a prebacivanje s prešutnog u dopušteni minus trajat će do 30. 6. 2023., moja banka i dalje nema konkretnu informaciju.

>Počinje proces istiskivanja prešutnih ‘minusa’: Evo što to znači

Puno pitanja, malo odgovora oko prešutnih minusa

Molila sam da mi odgovore kako ću i u kojem iznosu moći prebaciti pozamašni prešućeni minus u dopušteni. Hoće li on iznositi isto, pa to neću ni osjetiti, samo ću plaćati nižu kamatu? Ako će dopušteni minus biti niži od prešućenog, kako će naplatiti razliku? Hoće li mi kao ranije kada su mi smanjivali dopušteni minus zbog smanjenja mojih mjesečnih prihoda, automatski otvoriti kredit i na 12 rata uzimati razliku? Puno konkretnih pitanja, no jako malo odgovora.

>Adrović: Kamatna stopa vraćanja prešutnih prekoračenja oko 7,3%

Ljubazna službenica na telefonskoj liniji za upite privatnih korisnika banke odgovorila mi je nešto što bi se moglo svesti na sljedeće: Još ne znamo što s prešutnim minusom.

Sve kreće 1. rujna ove godine i do 23. lipnja 2023. svaki “vlasnik” prešutnog minusa od svoje će banke dobiti individualizirani plan. Dakle, dok vas ne pozovu, nema detalja.

“Individualizirana ponuda”

“Bitne značajke koje izlaze iz potpisanog Memoranduma omogućit će vam prelazak iz prešutnog u dopušteno prekoračenje. To će u konačnici za vas značiti nižu cijenu korištenja samog prekoračenja. Moći ćete otplatiti dug u slučaju ukidanja ili smanjenja prekoračenja, a vama ćemo svakako poslati individualiziranu ponudu za prelazak iz prešutnog na dopušteno prekoračenje najkasnije do 30. lipnja 2023.”, kazala je službenica Zagrebačke banke.

Na moje inzistiranje da mi objasni kada će to biti, koliko će mi iznositi dopušteni minus i kako ću moći namiriti razliku, odgovora nema.

“Kreće od 1. rujna, a kada ćete točno vi dobiti, tu informaciju nemam”, dodaje.

“No mogu vam pojasniti da će biti dva modaliteta tog prekoračenja, prešutno i dopušteno. Za sada nemamo informaciju koja visina će biti dopuštena za jednu od te dvije opcije kao niti koje su kamatne stope. Dakle koristite ovo što ste koristili do sada dok ne dobijete individualnu ponudu od banke. Na temelju te ponude idete u poslovnicu i napravite ono što je najpovoljnije za vas”, objasnila je.

Na koliko rata? Ne znamo još

Na pitanje hoće li se ta razlika moći namiriti na više od 12 rata, jer do sada je banka kada bi ukidala minuse, sama otvarala kredite na ime vlasnika tekućeg računa s otplatom od 12 rata, odgovara:

“Ovdje će se omogućiti, ako ćete htjeti, da otplatite postupno dug ako vam smanjimo ili ukidamo prekoračenje. Mi ćemo kao banka omogućiti plaćanje u ratama, no na koliko rata, tu informaciju nemamo. Što se tiče podmirenja duga kada ćete prelaziti na dopušteno prekoračenje, nemamo informaciju”, poručila je ljubazna službenica s druge strane linije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.