Jakovina: Ukidanje kvota za mlijeko ne znači propast hrvatskog mljekarstva

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je u ponedjeljak u Čakovcu da ukidanje kvota za proizvodnju mlijeka koje je Europska unija najavila od 1. travnja, ne znače propast hrvatskog mljekarstva, iako je ukidanje kvota nešto što ide u prilog razvijenim europskim mljekarskim industrijama.

Tvrdi da se proizvodnja mlijeka ipak povećava

Odgovarajući na novinarska pitanja vezana za ukidanje tih kvota, Jakovina je rekao da je 2003. godine u Hrvatskoj bilo oko 60.000 osoba koji su se bavili proizvodnjom mlijeka, a dok ih je danas nešto više od deset tisuća.

Tvrdi kako oni uz svu konkurenciju i probleme koje imaju, ipak podižu proizvodnju mlijeka na svojim farmama. Ministar je priznao da je ukidanje kvota nešto što ide u prilog razvijenim mljekarskim industrijama Europe, ali smatra kako to nije nešto što će preko noći uzrokovati slom hrvatskih farmera.

Jakovina je, zajedno s premijerom Zoranom Milanoviće, potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić te ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem, u Čakovcu nazočio početku radova na sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Čakovec.

Potrebno udruživanje farmera

Ministar poljoprivrede rekao je također kako je Hrvatskoj potrebna zemljišna politika i da će hrvatski i farmeri sigurno dobiti zemljište koje im je potrebno da prema broju grlu mogu dobro organizirati svoju proizvodnju.

Dodao je da je potrebno njihovo udruživanje, ulaganje u znanje i tehnologiju te podizanje produktivnosti na farmama.

Svi koji ozbiljno vode svoje farme, koji ulažu u znanje i tehnologiju, koji imaju produktivnost, podići će konkurentnost i bit će konkurentni svim farmerima Europe, ustvrdio je Jakovina, rekavši da je gotovo 200 tisuća farmera u Europi unazad par godina prestalo s proizvodnjom mlijeka.

Nema solidarnosti s mljekarima

Ministar je svjestan da je svaki mljekar koji u Hrvatskoj prestane s proizvodnjom mlijeka i likvidira matično stado, gubitak za hrvatsku poljoprivredu, ali, kazao je, kao i u svakom poslu oni koji najviše ulažu u sebe opstat će i širiti svoju proizvodnju.

Jakovina je napomenuo da će program ruralnog razvoja i dio od 333 milijuna eura godišnje tim farmerima pomoći da unaprijede i prošire svoju proizvodnju.

Naglašava da smo već sada konkurentni po kvaliteti mlijeka, odnosno da je oko 96 posto mlijeka vrhunske kvalitete po EU standardima, ali da se mora podići produktivnost.

“Kvote koje smo i do sada imali nisu ni blizu bile iskorištene. Imamo porast proizvodnje i kvalitete mlijeka, samo moramo dati dodatnu vrijednost kroz mini sirane, mljekomate, mini mljekare, a za to nam trebaju educirani i udruženi proizvođači mlijeka”, rekao je Jakovina.

Nalaz državne revizije za njega je gotova priča

Na novinarsko pitanje oko nalaza državne revizije vezano uz Ministarstvo poljoprivrede , Jakovina je ponovio da je nalaz točan i da određene službe u Ministarstvu nisu radile svoj posao zbog čega je sredinom prošle godine smijenjena šefica računovodstva.

Ministar kaže da je to za njega gotova priča, dodajući da se iznos od 27,5 tisuća kuna odnosi na dugove od 2009. do 2013. koji nisu plaćeni u tom razdoblju i da su to dugovi bivših dužnosnika, odnosno državnih tajnika Ministarstva.

O ostavci ni govora

Na pitanje je li razmišljao o davanju ostavke, kao što je bio slučaj s ministricom kulture Andreom Zlatar-Violić, Jakovina odgovara da on ne može obavljati posao blagajnice, voditeljice službe i načelnice sektora računovodstva u Ministarstvu od tisuću službenika. Kaže da su one te koje su trebale kontrolirati opravdanost putnih naloga.

Jakovina tvrdi da se ne radi o njegovoj odgovornosti već onih čiji je to bio posao. Kaže da su nove osobe na tim mjestima ispravile sve nepravilnosti i da Ministarstvo sada ima besprijekoran nalaz.

Ministar također tvrdi da svoje obaveze nisu podmirili oni koji više nisu u sustavu i da su obaviješteni da podmire dugovanja ili slijede tužbe.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah