Leko: budućnost malih OPG-a važna za gospodarstvo i demografsku opstojnost zemlje

Budućnost malih poljoprivrednih gospodarstava tema je okruglog stola što se u organizaciji saborskog Odbora za poljoprivredu i osječkog Poljoprivrednog fakulteta danas održava u Hrvatskom saboru.

Tema je to važna ne samo za gospodarstvo jedne zemlje, nego i za njezinu demografsku opstojnost, posebno na ruralnim područjima, rekao je predsjednik Sabora Josip Leko koji je otvorio skup.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Franjo Lucić ističe da glavninu područja Hrvatske čini ruralno područje.

Malim poljorivrednim gospodarstvima, upozorava, uglavnom su nedostupni izvori financiranja, tehničke i tehnološke novosti, a time i lanci prodaje, što u konačnici rezultira njihovom slabijom konkurentnošću, nezaposlenošću.

Lucić upućuje na važnost suradnje malih poljoprivrednika, lokalnih jedinica, nadležnih službi, te jasan zakonodavni okvir koji će ojačati položaj malih poljoprivrednih gospodarstava i biti jamac opstanka ruralnih područja.

Malim poljoprivrednim gospodarstvima definiraju se gospodarstva koja proizvode na manje od pet hektara površine i čiji je godišnji prihod manji od 25 tisuća eura. Ta gospodarstva predstavljaju najrašireniji model socijalne poljoprivrede u EU, a njihova društvena, krajobrazna, kulturna i prirodna uloga temelj je očuvanja vitalnosti područja, zaustavljanja deagrarizacije i depopulacije sela.

Opća skupština UN-a proglasila je 2014. Međunarodnom godinom obiteljskih gospodarstava.

Skup u Saboru okupio je brojne sudionike, među njima su i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, predstavnici različitih poljoprivrednih službi i institucija, predstavnici lokalnih akcijskih grupa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: narod.hr