Milanović obišao uzgajališta tune i tunolovce u zadarskom akvatoriju

Predsjednik Vlade Zoran Milanović obišao je danas uzgajališta tune i četiri broda tunolovca u zadarskom akvatoriju, razgovarao je s kapetanima i članovima posade koji su bili u lovu na tune, te im se pridružio tijekom tunolova, objavila je Vlada na svojim internetskim stranicama.

Zajedno s ministrom poljoprivrede i šumarstva Tihomirom Jakovinom, premijer Milanović se u zadarskom akvatoriju sastao i s predstavnicima hrvatskih tvrtki, koje se bave uzgojem i prodajom tune: Kali tuna, Jadran tuna i Pelagos.

Predstavnici tih tvrtki, među kojima je i general Ante Gotovina, upoznali su premijera s poslovnim rezultatima i stanjem u djelatnosti uzgoja i prodaje tune, koja predstavlja važan dio hrvatske marikulture.

Ukupna vrijednost uzgoja tune u 2012. godini iznosila je 31,4 milijuna eura, dok je u 2013. godini povećana na 37,5 milijuna eura.

Uzgoj i prodaja tune čini više od 40 posto ukupne vrijednosti izvoza proizvoda ribarstva, čime je zauzela prvo mjesto po vrijednosti izvezenih proizvoda ribarstva.

Gotovo cjelokupni izvoz hrvatske tune plasira se na japansko tržište.

Na području Zadarske županije uzgoj tune obavljaju tri uzgajivača na 13 lokacija, koje obuhvaćaju ukupnu površinu od 978.500 metara kvadratnih.

Ukupni dopušteni uzgojni kapacitet postojećih uzgajališta tune u Hrvatskoj iznosi 7880 tona godišnje.

Ulov i uzgoj tune uređen je temeljnim preporukama ICCAT-a kojeg je EU redovita članica.

Od 2015. očekuje se povećanje ulovnih kvota što bi trebalo pridonijeti zamahu uzgoja tune u Hrvatskoj, navode iz Vlade, koja je na svojim internetskim stranicama objavila i fotografiju premijera Milanovića s tunolovcima i predstanicima uzgajivača tune, među kojima je i Ante Gotovina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah/vlada.hr