Novi ZOR onemogućit će ulazak u svijet rada; idemo prema Ustavnom sudu

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević, komentirao je za narod.hr novi Zakon o radu (ZOR), koji bi omogućio je da se radni tjedan uz preraspodjelu radnog vremena produlji na 50, odnosno 60 sati, ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom.

“U jalovih godinu i pol razgovora, pregovora i sastanaka, brojne odredbe ovog Zakona o radu ne da neće pospješiti zapošljavanje nego će onemogućiti ulazak u svijet rada”, naglasio je Matijašević.

„Kao što ni ovaj zakon koji je do sada vrijedio za radnike nije značio ništa, tako ni ove izmjene zakona za radnike neće značiti ništa, ukoliko ne bude drugačijeg odnosa vlade prema gospodarstvu i drugačije porezne politike“, kazao je Matijašević.

Matijašević je rekao da ćemo i dalje zbrajati gubitak radnih mjesta, bilježit ćemo negativnost da se radi i ne isplaćuje plaća ili da se isplaćuju mrvice sa stola u vidu minimalnih plaća.

„Kod izmjena ZOR-a, naročito neki instituti su sada u suštoj suprotnosti sa socijaldemokracijom, koju u prefiksu ima vodeća stranka u Kukuriku koaliciji“, kazao je Matijašević te istaknuo ustupanje radnika rad preko agencije duže od godinu dana, sada tri godine.

„Odnos prema radnicima daje naslutiti da se prema ljudima, radu i radnicima ima jednak tretman kao prema robi“, naglasio je Matijašević.

Matijašević je rekao kako sutra sasvim sigurno idu prema Ustavnom sudu, zbog pretenzija koje ovim zakonom postoje da se onemoguće odabranim sindikatima, točno lociranim, pravo na štrajk.

To je protuustavno jer Ustav jamči pravo na štrajk, a i smisao postojanja sindikata je kolektivno pregovaranje, a do kojega bi se ako drugačije ne ide trebalo doći štrajkom, kazao je Matijašević komentirajući Zakon o reprezentativnosti kojim bi se Hrvatskom liječničkom sindikatu zbog nereprezentativnosti, onemogućilo pregovaranje i štrajk.

Ustavni sud je nedavnom odlukom nekoliko dana od primjene Obiteljskog zakona pokazao da se može promtno reagirati, istaknuo je Matijašević.

S obzirom na značaj ZOR-a na šire društvo, želim vjerovati da će i u ovom slučaju jednako brzo postupiti, nada se Matijašević.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Narod.hr/Hrvoje Pilić