Foto: Fah

Najveći dobavljači Agrokora imali su sastanke tijekom cijelog četvrtka, a nastavljaju u ponedjeljak. Bliži se rok u kojem moraju prijaviti tražbine te rok za potpisivanje promemorije kojim bi se zamrznulo plaćanje obveza po regresnim mjenicama. No dobavljači su složni da moraju pokazati više snage, javlja Večernji list.

> Agrokor: Dobavljači dižu tužbu protiv banaka?

Traže da Agrokor preuzme na sebe plaćanje obveza po mjenicama, odnosno da dobe plan plaćanja starih dugova u koji će biti ukomponirane i mjenice, kako neki dobavljači ne bi osjetili veću krizu u poslovanju.

> Što će otkriti DORH u poslovanju Agrokora?

Plan bi im uprava Agrokora trebala predočiti tijekom sljedećeg tjedna. Nadalje, traže izmjenu Lex Agrokora prema kojem bi i njihovi plasmani roba nakon donošenja zakona imali prioritet u naplati, isto što imaju banke sa svojim kreditima. Jer, kaže nam jedan od dobavljača, banke su od donošenja zakona odobrile 80 milijuna eura kredita, a dobavljači isporučili tri puta veću vrijednost robe.

> Plenković: Revizija jedne od svjetskih top kompanija će dati sud o financijama Agrokora

Neki od dobavljača, prije svega oni koji imaju potraživanje po financijskim mjenicama, ne isključuju mogućnost tužbe jer su banke navodno bivšoj upravi Agrokora otkrivale izloženost pojedinih tvrtki dobavljača, pa su na temelju toga dobavljači odobravali kredite Agrokoru, a za uzvrat su ti dobavljači dobili mjesto na polici Konzuma i veću otkupnu cijenu za plasiranu robu.

> Agrokor državi i Zagrebu godinu dana nije plaćao najam

No, takvo što, iako se godinama o tome priča, teško je dokazivo. Ali dobavljači tvrde da imaju više elemenata na temelju kojih mogu podignuti tužbe i to će biti njihov alat da izbore svoja prava pred izvanrednom upravom Agrokora. U suprotnom, ne isključuju obustavu isporuke robe.

> Ramljak o Agrokoru: Ne mogu reći da neće biti tužbi prema RH

Izvor: narod.hr/Večernji list