Radnici: zamrzavanje stečaja brodogradilišta dok DORH ne ispita okolnosti

Radnici kaljskoga brodogradilišta Nauta Lamjane okupili su se danas na prosvjednom skupu u Zadru s kojega su poručili kako je stečajni postupak brodogradilišta nezakonit, zbog čega traže njegovo zamrzavanje dok pravosuđe ne istraži sve nezakonitosti.

Sindikalni povjerenik Mario Košta istaknuo je kako se stečaj provodi nezakonito te da ga treba zamrznuti do okončanja sudskog postupka, rekavši kako stečajnim postupkom zapravo upravlja Erste Steiermerkische banka. “To je jednostavno bio reket vlasnika. Potpuno neopravdano su izvlačili novac za nikakve usluge, ali imali su svoga direktora koji im je potpisivao takve lažne fakture, jednako kao što je davao lažne izjave”, kazao je Košta.

“Krediti su dizani po principu kraljevića Marka – pola pije, pola šarcu daje. I to je tako cijelo vrijeme bilo. Imali su u brodogradilištu kravu muzaru, a mi smo završili na ulici”, naglasio je.

Pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija rekao je kako se sindikat protivi smjeni stečajnog upravitelja Ivana Rude te će od DORH-a tražiti da ispita zakonitost njegove smjene.

Ponovio je kako je Nauta Lamjana otišla u stečaj na temelju fiktivnog kredita od sedam milijuna kuna. “Od toga ni kuna nije ušla u brodogradilište, a tri osobe su pod istragom zbog gospodarskog kriminala. Nauta Lamjana je poslužila za pranje novca, a umjesto brodogradilišta htjeli su graditi apartmane”, kazao je.

Od Vlade i resornog ministarstva ztražio je aktivnije uključivanje u spašavanje radnih mjesta u brodogradilištu. “Najveća je odgovornost upravo na predsjedniku Vlade Milanoviću i ministru Dončiću, nadamo se i vjerujemo da će shvatiti da su upravo radna mjesta prioritet, a ne prepucavanja s Linićem”, poručio je Uranija.

Naglasio je kako je više tvrtki zainteresirano za preuzimanje koncesije nad brodogradilištem, uz riječki Viktor Lenac i zagrebački Douglas International, još jedna talijanska tvrtka, te još nekoliko njih iz Hrvatske i inozemstva.

Nauta Lamjana i dalje radi, iako je sadašnji stečajni upravitelj Alein Khan najavljivao da će škver biti likvidiran 1. lipnja. Radnici i sindikalisti izvijestili su novinare da je od 42 radnika na poslu ostalo samo njih 21.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: