Ruđerov Centar za informatiku i računarstvo je partner u tri HORIZON projekata

Centar za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković (IRB) je na zadnjem HORIZON 2020 ICT INFRA EU projektnom natječaju uspio ostvariti stopostotni učinak jer su sva tri predana prijedloga s partnerskim statusom uspješno prošla na natječaju. Riječ je tri HORIZON projekta koji razvijaju kompleksnu arhitekturu i programsku podršku u području znanstvenog računarstva u oblaku (eScience Cloud Computing). Vrijednost projekata je 21 milijun eura, od čega 392 tisuće eura pripada Institutu. U sklopu projekta ovaj najmlađi, ali po povlačenju EU sredstava najuspješniji Centar IRB-a uskoro će zaposliti nekoliko mladih inženjera.

I dok su dva projekta još u fazi ugovaranja prvi projekt EGI-Engage (Engaging the Research Community towards an Open Science Commons) je već ugovoren i započeo je početkom ožujka. Svečano javno lansiranje projekta bit će na EGI konferenciji 2015. u Lisabonu sredinom svibnja.

Jačanje računalnih kapaciteta

Ciljevi projekta EGI-Engage su jačanje postojećih računalnih kapaciteta, proširenje portfelja usluga kao i baze korisnika. U sklopu projekta uspostavit će se i jača suradnja s korisničkim zajednicama kroz mreže od osam centara kompetencija, od kojih je jedan centar kompetencije DARIAH (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities, www.dariah.eu), kojega u ime partnera iz Njemačke, Nizozemske, Austrije, Mađarske i Italije koordinira Institut Ruđer Bošković.

Upravo zahvaljujući projektu EGI-Engage izvrsna znanost, prostor za inovacije, zajednička istraživanja i dijeljenje ostvarenih rezultata, koji su u središtu europske strategije, bit će dostupna cijeloj europskoj znanstvenoj zajednici, a ne samo pojedinim skupinama.

Najmanji i najmlađi centar sa najviše EU projekata

Ovim HORIZON projektima CIR je kao najmlađi i najmanji odjel IRB-a dosegao pozamašnu brojku od čak 19 europskih projekata vrijednih više milijuna eura. Naime, ovaj tim od tek 9 stalno zaposlenih stručnjaka pod vodstvom profesora Karolja Skale uspješno aplicira na EU fondove od 2003. godine. Riječ je o projektima iz distribuiranog računarstva kojima se uspostavila složena računalna infrastruktura za razvoj suvremenih istraživanja i rješavanja kompleksnih problema eScience tehnologijom, a kroz koje je omogućena i edukacija nemalog broja stručnjaka koji su stekli znanja u područjima gdje ne postoji dostatna edukacija na sveučilištima.

”Zahvaljujući dosadašnjim projektnim inicijativama danas na Institutu nalazi nacionalno grid čvorište zajedno s europskim grid sjedištem u koje stiže velik broj znanstvenih izračuna europskih znanstvenih institucija u kojima se računaju ekološke simulacije, meteorološka stanja, razni molekularni izračuni, složene simulacije u svemiru, dizajniraju lijekovi. Drugim riječima, ostvaruje se eScience podrška pri rješavanju složenih znanstvenih izračuna u zemlji i Europi”, ističe profesor Karolj Skala i dodaje kako je prije za provođenje takvih izračuna bilo potrebno i tisuću sati. ”Danas je, zahvaljujući distribuiranom računarstvu i eScience tehnologiji kojim se mi bavimo, te složene znanstvene izračune moguće riješiti u roku nekoliko sati ”, objašnjava Skala.

Profesor Skala stoji i iza prvog financiranog europskog EU FP6 projekta u Hrvatskoj koji je na IRB-u dobio europski novac dok Hrvatska još nije bila ni kandidatkinja za članstvo u EU i mogla je biti samo promatrač.

Kroz EU projekte CIR je tako preusmjerio dio EU sredstava u RH i oplodio ih stvaranjem nove tehnologije i infrastrukture kojim su doprinijeli mogućnost primjene skalabilne virtualizacije znanstvene infrastrukture i uvođenje nove metode u znanstvenoistraživačkom radu u globalnim okruženjima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: irb