Sever: antikampanja za euro izbore; prikupljanje potpisa za prijevremene izbore za Sabor

Na izborima za Europski parlament nema glasa za SDP, njima nema mjesta među eurosocijalistima rekao je na današnjem prosvjedu na Trgu sv. Marka sindikalni vođa Branimir Mihalinec, dok je Krešimir Sever najavio da će početi prikupljati potpise za peticiju za raspisivanje prijevremenih izbora.

Sindikalni čelnici s prosvjeda su otišli na saborsku galeriju kako bi pratili izlaganje o Zakonu o radu ministra Miranda Mrsića, koju su mogli pratiti i svi prosvjednici preko video zida, no brzo su se vratili. Predsjednik Saveza samostalnih hrvatskih sindikata Mladen Novosel objasnio je nakon izlaska iz zgrade Sabora da nisu htjeli biti nijemi promatrači i da su im zabranili govoriti i dizati transparente.

“Nismo htjeli biti nijemi promatrači, jer su nam zabranili govoriti, zabranili su nam dizati transparente i plakat na kojemu je pisalo “laž”. U takvim uvjetima nismo htjeli sjediti unutra, a s nama je izašao i dio zastupnika,” istaknuo je Novosel i zaključio kako je “ova Vlada na mala vrata ušla, ali da će na velika izaći.”

Novosel smatra kako je “mogao prevladati razum i postojati dogovor Kluba zastupnika SDP-a i ostalih zastupnika vladajuće političke opcije u Hrvatskom saboru da se ovaj prijedlog o ZOR-u odgodi i da se da vremena kako bi se studiozno mogao argumentirati svaki prijedlog ovog zakona.

“Nemaju argumenata, njihov argument je jedino financijski lobi i krupni kapital,” dodaje Novosel.

Krešimir Sever iz NHS-a nazvao je jučerašnji štrajk generalnom probom kako bi sljedeći put “mogli djelovati bez grešaka.”

Napomenuo je kako se krenulo u pripreme za antikampanju za europski parlament, gdje će “ako budu prisiljeni tražiti da narod ne daje potporu za predstavnike stranaka onih koji izravno udaraju na radnike.”

“Polagano su krenule pripreme za prikupljanje potpisa za prijevremene izbore,” istaknuo je Sever.

Na novinarski upit kako komentira da “ljevija” vlada koja bi trebala se više baviti radnicima je ona koja pokušava provući ovakav Zakon o radu dok je oporba na strani sindikata, Sever napominje kako ova socijaldemokratska partija (SDP) nema veze s socijaldemokratima nego se usmjerila na sustav neoliberalnog koncepta gospodarstva.

“Oni nemaju nikakav put, ne znaju kako pa su se direktno okrenuli protiv radnika,” dodaje Sever.

Radnicima su se u prosvjedu, kako je najavljeno ranije, pridružili i branitelji.

Marijan Habljak predsjednik HVIDR-e Samobora i Svete Nedjelje na upit imaju li kakav komentar za Vladu RH izjavio je kako “braniteljima i ne bi bilo toliko teško da im uzimaju novce i daju ih sirotinji, a ne kada se ti novci troše na aute za zastupnike.”

Nakon jučerašnjeg općeg štrajka solidarnosti kojim su se podupirali ZRC Lipik i Arena Pula koji nisu mjesecima primali plaću, danas je pred Hrvatskim saborom na Trgu svetog Marka okupljanje počelo oko devet sati.

Više od tisuću prosvjednika bilo je opremljeno raznim transparentima protiv Vlade, poput “Zorane budi uzoran”, “Pošteno ste nas prevarili”, “Protiv smanjivanja prava radnika” “Njima ZOR, nama ZOR(njak)”, “Tražili smo Robina Hooda, dobili smo Superhika”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr