U Zagrebu je osnovan Centar za unapređivanje i promociju turističko-ugostiteljskih usluga usmjerenih gostima s invaliditetom gdje će hrvatski ugostitelji i turistički djelatnici od jeseni učiti kako pristupiti slijepim, slabovidnim, gluhim i nagluhim osobama, te kako ugostiteljske i turističke objekte prilagoditi osobama u invalidskim kolicima.
“Iako čak pet posto stanovništva čine osobe s invaliditetom, većina hrvatskih turističkih i ugostiteljskih objekata nije prilagođena njihovim potrebama. Jednako slabo njihove želje i potrebe poznaju turistički i ugostiteljski djelatnici”, upozoravaju iz Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) koja je osnovala Centar.
Riječ je o projektu jedinstvenom u Europi kojem su osnovni ciljevi edukacija ugostiteljskih djelatnika za pravilan pristup gostima s invaliditetom i organizacija eno-gastro radionica prilagođenih turistima s invaliditetom. U sklopu tih radionica turistima će se predstavljati hrvatski proizvodi i tradicionalna kuhinja.
“U Hrvatskoj je nužno unaprijediti turističke i ugostiteljske usluge namijenjene osobama s invaliditetom – kako domaćim, tako i stranim. Pritom su veliki pomaci mogući uz malo truda i volje. Primjerice, po dolasku u restoran slijepu ili slabovidnu osobu treba znati prepratiti do odgovarajućeg stola, gluhoj ili nagluhoj osobi važno je obraćati se bez vikanja što pravilnijim izgovaranjem riječi, kako bi mogla čitati s usana, a za osobe u invalidskim kolicima bitno je ukloniti arhitektonske prepreke”, objašnjava predsjednik Udruge Vedran Habel.
U udruzi su počeli primati predbilježbe poslodavaca i djelatnika ugostiteljske struke za prve jesenske radionice. U interaktivnim radionicama sudjelovat će i osobe s različitim vrstama invaliditeta kako bi ugostiteljski i turistički djelatnici iz prve ruke naučili kako se s njima pravilno ophoditi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa