Uskoro pojeftinjuju mlijeko i mliječne prerađevine

Foto: Melissa Wiese, flickr

Pojeftinjenje stiže zbog novog Pravilnika o ambalaži, kojim se ukida povratna naknada za te proizvode.

Pravilnik na snagu stupa za dva dana, no neki su trgovački lanci još  prije tri dana snizili cijene stotinjak mliječnih proizvoda, koji imaju oznaku povratne ambalaže.

“Do 20. 8. na računima će još uvijek pisati obavezna naknada za ambalažni otpad, ali mi smo već smanjili cijenu za tih 0,50 kuna na račun vlastite marže. Kasnije, od 20. kolovoza, kad to postaje zakonski obavezno, mi ćemo ukinuti kompletno tu naknadu za ambalažni otpad”, izjavio je član Uprave Spar Hrvatska Danijel Vidiš za RTL televiziju.

Za sada su pojeftinjenje najavili još Konzum i Lidl. Novi Pravilnik stiže s više od mjesec dana zakašnjenja. No, građani bi, kaže ministar, trebali uštedjeti oko 30 milijuna kuna.

“Naknada će se smanjiti, to u cijeloj priči iznosi 30 milijuna kuna na godinu toliko će građani manje platiti, ali i proizvođači. Time smanjujemo ukupno, s drugim mjerama, za 130 milijuna kuna godišnje parafiskalne namete i time rasterećujemo gospodarstvo”, izjavio je Mihael Zmajlović.

U isto vrijeme, ukida se naknada za povrat ambalaže pa se 50 lipa uskoro neće dobivati za povrat boca od mlijeka i mliječnih proizvoda. U Zelenoj akciji tvrde da će se zbog toga  smanjiti recikliranje, prenosi RTL.

“Uvođenjem ove povratne naknade, što je jedan od rijetkih primjera pozitivnog gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, postigli smo to da se otprilike 92 posto ambalažnog otpada reciklira. Na ovaj način, kada se izuzima iz svega toga mlijeko i mliječni proizvodi, sigurno je da se ti proizvodi neće u ovolikoj mjeri reciklirati nego će biti odbačeni zajedno s ostalim otpadom ili bacanjem u okoliš”, rekao je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić.

“Udio ove ambalaže od mlijeka i mliječnih proizvoda čini tek 11 posto u ukupnoj ambalaži tako da to neće ugroziti u konačnici ciljeve reciklaže koju imamo na nacionalnoj razini”, izjavio je Zmajlović.

Zbog prilagodbe, 50 lipa za boce moći će se dobiti natrag još samo do 31. listopada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/rtl.hr
Photo: Melissa Wiese