(VIDEO) Plenković o novom paketu mjera: ‘Vlada će radnicima osigurati plaću od 4000 kuna i preuzeti teret doprinosa’

Zagreb, 01.04.2020. - Banski dvori, konferencija za medije premijera Andreja Plenkovića na temu novih mjera za spas gospodarstva. Na fotografiji Andrej Plenković. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u Banskim dvorima predstavio je u srijedu novi paket mjera pomoći gospodarstvu za suzbijanje utjecaja pandemije koronavirusa.

“Dogovorili smo paket mjera koje ćemo sutra usvojiti na sjednici Vlade. Riječ je o daljnjem suzbijanju krize zbog pandemije koronavirusa, najveće krize koju pamti svijet u posljednjim godinama. Riječ je o najvećoj krizi od Domovinskog rata i vjerujem da ćemo ovaj ožujak pamtiti kao najzahtjevniji mjesec koji smo doživjeli u ovom tisućljeću”, kazao je Plenković.

“Situacija je zahtjevna i teška, po pitanju neizvjesnosti – nitko ne može procijeniti koliko će ona trajati. Utjecala je na naše živote preko noći i nije nikome lako”.

Imao je dilemu između spašavanja života građana i spašavanja života na koji smo navikli do sada. “Odlučili smo se za spašavanje života. Reagirali smo učinkovito i brzo i za sada držimo pod kontrolom dinamiku rasta broja oboljelih i brzinu stope smrtnosti u zemlji”.

“Ništa nam nije bitnije od zdravlja i moramo pokazati odgovornost i solidarnost. Ovo je situacija u kojoj moramo biti i osobno odgovorni”, dodajući kako je element panike brzo savladan.

“Sada moramo biti strpljivi i pokazati povjerenje onima koji se bore protiv epidemije”. Kazao je da je treći element pitanje gospodarstva.

“Prvi paket već smo predstaviti. Više od 65.000 poduzeća krenulo je u provedbu tih mjera i zatražilo je sredstva. Spašavaju se radna mjesta i poduzeća koja trenutno ne mogu raditi. Taj je cilj važan jer su podaci o krizi veći od onih iz 2009. godine”.

“Mi smo stoga odlučili izaći s još jednim paketom mjera, premda znamo da smo i do sada učinili sve da gospodarstvo bude otpornije na vanjske utjecaje”.

“Odlučili smo kao Vlada čvrsto stati iza hrvatskih radnika i iza hrvatskog gospodarstva. Mjera koju predlažemo da se ona potpora podigne na 4000 kuna neto. Ono što je bilo 3250 kuna sada ide na 4000. Država preuzima teret davanja, što je 1460 kuna po zaposlenom”, kazao je dodavši da se radi o 8,5 milijardi kuna koje će država izdvojiti za one koji ne budu otpuštali radnike.

Navodi da će ova mjera biti pod kontrolom Vlade. “Ovaj potez ne služi da tvrtke prebrode krizu nego zato da radnici dobiju svoje plaće”.

“Druga mjera ide prema poduzećima kojima je rad otežan ili onemogućen i koja će djelomično ili u cijelosti biti oslobođeni za davanja za sljedeća tri mjeseca. Slijedimo logiku prvog kruga mjera”.

“Treći element je plaćanje PDV-a na način da se on plaća nakon naplate izdanih računa. To ne znači da tvrtke neće biti oslobođene plaćanja PDV-a”, naveo je Plenković i dodao da je Vlada odlučila biti maksimalno štedljiva u sljedećim danima. “Provodit će se samo postupci javne nabave koji su nužni, ide se u maksimalne mjere štednje. Sve što radimo, očekujemo i na razini jedinica lokalne samouprave i na razini javnih poduzeća”, kazao je Plenković.

Dodao je da će na sjednici Vlade biti prijedlozi koji se odnose na sektor poljoprivrede, pogotovo kad je riječ o javnim naručiteljima. “Najmanje 60 posto poljoprivrednih proizvoda bi trebalo biti naručeno iz hrvatske proizvodnje ili prerade. Želimo sačuvati hrvatske proizvođače. Ujedno ćemo izvanrednom mjerom pomoći mljekarima, otkupit ćemo sve njihove viškove mlijeka”, najavio je.

“Idemo i s mjerama koji je najpogođeniji ovom krizom. Izmjenama zakona pomoći ćemo hotelijerima i agencijama na način da sve poteškoće lakše prebole. Mijenjamo nekoliko zakona kojima ćemo im olakšati”.

“Uz sve ovo što ćemo raditi, idemo i u razgovore sa socijalnim partnerima, prije svega sa sindikatima, gdje moramo razgovarati kako možemo ići prema daljnjim uštedama s obzirom na prava koja sada postoje. Bili smo sretni s porastom plaća, no u ovakvim trenucima moramo razgovarati sa sindikatima, što i kako dalje. Bit će novaca i za mirovine i za plaće za ožujak, a o isplati za travanj ćemo vidjeti što ćemo dogovoriti, s obzirom na izazove”.

“Da nema javnog sektora, danas ne bi mogli biti zahvalni medicinskim sestrama i liječnicima koji se bore za naš život. Moramo naći sredstva. Kao odgovorna Vlada moramo činiti ono što i do sada – biti odgovorni prema našim građanima”, kazao je Plenković.

Mjere za turistički sektor

“Mi ćemo u tri mjeseca pred nama ići postupno. Prvi izvori financiranja bit će u dogovoru s HNB-om. Država, Ministarstvo financija, otkupljivat ćemo sredstva i kredite. Razgovaramo o mogućnosti angažmana mirovinskih fondova, međunarodnim institucijama, Svjetskom bankom… Svi su svjesni da institucije moraju reagirati na vrijeme. Mi smo država na putu u eurozonu. Ta činjenica je važna. Bilo bi nam puno bolje da imamo na raspolaganju mehanizme eurozone, da izdajemo obveznice koje kupuje Europska središnja banka. Likvidnost je novac, to je šira rasprava. U turizmu je situacija kritična, ako nema kretanja, nema ni turizma. Ne bih spekulirao o efektima, turistički djelatnici dovoljno jasno izražavaju refleksiju realne situacije”.

“Većina parafiskalnih davanja su tu da bi se osigurale neke aktivnosti. Pola ide na građane, pola na poduzetnike. Namjera je da se ide u smanjvanje. To je bila mirnodopska reforma. To je vrlo osjetljiva materija, ne želimo rezati preko noći. Uzet ćemo razdoblje koje je pred nama da uđemo u temeljitu analizu. Ukidati nešto na tri mjeseca je besmisleno. U svim okolnostima, mirovine nećemo dirati, to ne dolazi u obzir”.

Ministar financija Zdravko Marić o mjerama

“Govorimo o visokom iznosu potrebnim za financiranje sustava, zdravstvu, mirovine, javne službe. Nema proračuna bez gospodarstva niti gospodarstva bez proračuna. Prvi izvor financiranja i prikupljanja likvidnosti bit će domaće tržište. Spuštena je obvezna rezerva HNB-a, banke su ušle u bilateralne aranžmane od oko 6 milijardi kuna. Taj iznos je nedostatan, ali nastavljamo rad. Aktivni smo i na međunarodnom tržištu, globalna tržišta se bude. Za hrvatskim vrijednosnim papirima bit će interesa, ali sada smo fokusirani na domaće tržište”.

Ministar je najavio i rast prosječne cijene litre alkoholnog pića do četiri kune radi porasta trošarina.

“Zadnjih deset dana, otkako je na snazi mjera zatvaranja, broj izdanih računa i njihova vrijednost, ukupni pad je za oko 40 posto. U trgovini na malo promet je malo manje pao. Koronavirus ima efekt na poslovanje”, rekao je Marić i dodao “mjere su upogonjene da bi se očuvala radna mjesta, likvidnost sustava, da gospodarstvo kao integralni dio društva živi”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr