240. obljetnica Pravnog fakulteta u Zagrebu: ‘Uspjeli smo se održati do današnjeg dana zbog tradicije koju se ničime ne može kupiti’

Foto: fah

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu najstariji je i najveći pravni fakultet u Hrvatskoj, a svoju misiju obrazovanja kompetentnih stručnjaka na području prava, socijalnog rada i javne uprave provodi od svojih početaka nepokolebljivo se pridržavajući tradicije predaje vrlina i znanja, načela izvrsnosti i etičnosti, državnotvornog duha i prilagodbe tijekovima suvremenosti, rečeno je u petak na proslavi 240. obljetnice fakulteta.

“Pravni fakultet u Zagrebu jedna je od najstarijih sastavnica zagrebačkoga Sveučilišta, osnovan je 1776. uredbom carice Marije Terezije – prije mnogih događaja koji su obilježili svjetsku i europsku povijest, od kada neprekinuto djeluje”, kazala je dekanica fakulteta Dubravka Hrabar na proslavi 240. “rođendana” Pravnog fakulteta u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

“Uspjeli smo se održati do današnjeg dana neokrnjeni upravo zbog tradicije koju se ničime ne može kupiti – ona je odraz vremena koje je proteklo u neprekidnoj smjeni dana i godina”, ocijenila je Hrabar istaknuvši ponos zbog tradicije predaje vrlina i znanja nastavnika toga fakulteta.

“Spajajući prošlost sa sadašnjošću, a zahvaljujući nikad prekinutoj nastavi i u najturbulentnijim vremenima, obavijeni smo s niti kontinuiteta koja potvrđuje da je Pravni fakultet izvorište hrvatskoga državotvornog duha i slobodoumlja, čuvar hrvatske baštine i predstavnik hrvatske pravne škole koja pripada srednjoeuropskoj pravnoj tradiciji”, istaknula je dekanica.

Također se osvrnula na povijest Pravnoga fakulteta, na njegovu obrazovnu misiju, znanstveno-istraživački rad i izvrsnost profesora i studenata, najbogatije opremljenu pravnu knjižnicu u ovome dijelu Europe sa 400.000 svezaka, te viziju sažetu u opredjeljenju da ostane vodeća visokoobrazovna nastavna i znanstvena ustanova na svome području u regiji.

Među nazočnim predstavnicima vlasti bio je i premijer Andrej Plenković, bivši student toga fakulteta, koji je ocijenio da je Pravni fakultet vodeća visokoobrazovna znanstvene institucije na području prava o ovom dijelu Europe, čiji kontinuitet djelovanja svjedoči o njezinoj bogatoj tradiciji i uključenosti u srednjoeuropski prostor kontinentalnog pravnog kruga.

“Kroz 24 desetljeća svojeg djelovanja, Pravni fakultet u Zagrebu oblikovao je generacije pravnika i izravno i neizravno uvelike odredio zakonodavni okvir i smjer Hrvatske, te u vremenu borbe za neovisnost, međunarodno priznanje i teritorijalnu cjelovitost Hrvatske dao nemjerljiv doprinos u izgradnji hrvatske državnosti, pravnoj argumentaciji hrvatskog stajališta, a u procesu pridruživanja EU dao odlučujući obol u prilagodbi hrvatskog pravnog sustava pravnoj stečevini EU”, rekao je Plenković.

Istaknuo je kako, kao bivši student fakulteta, itekako razumije da su svi ključni procesi u svakom sustavu i državi određeni pravnim aktima. “Uspostava učinkovite, stabilne zakonodavne platforme, koja će jamčiti pravnu sigurnost i osiguravanje vladavine prava, prioriteti su i zajednički ciljevi Pravnog fakulteta i hrvatske države”, poručio je Plenković.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras skupu se obratio na latinskome, pa potom kratko na hrvatskome, istaknuvši kako je Pravni fakultet jedna od najdugovječnijih sastavnica toga sveučilišta, koje se može podičiti dugom tradicijom kvalitete i izvrsnosti.

“Pravni fakultet odlikuje se kvalitetom pravne doktrine i jedan je od najboljih ne samo u Hrvatskoj i južnoslavenskim krajevima, već i u cijeloj Europi”, ustvrdio je Boras.

Obljetnicu je fakultetu čestitao i izaslanik hrvatske predsjednice Ivo Josipović. Istaknuo je obavzu svih koji djeluju u obrazovnom procesu da na mlade generacije prenesu ne samo znanja nego i etičke vrijednosti, vodeći računa o tradiciji ,ali i da je naše društvo – društvo 21. stoljeća.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h