Bernardić izbacuje Peđu Grbina iz SDP-a?

sdp

U svim informacijama koje su do sad procurile o sukobu u SDP-u, spominjalo se da je predsjednik stranke Davor Bernardić tražio da se “pobunjenike” koji su pokrenuli peticiju kojom se zahtijeva njegova ostavka izbaci iz stranke. Iako je bilo jasno da neće moći izbaciti sve njih jer se radi o oko pola stranačkog vrha i brojnim drugim uglednim SDP-ovcima, izgleda da je Bernardić odlučio izbaciti bar onog kog smatra najopasnijim protivnikom u SDP-u i konkurentom za mjesto predsjednika stranke – Peđu Grbina.

SDP-ovi zastupnici traže od Bernardića raspisivanje izbora: ‘Što bi trebalo, prikloniti se većini i šutjeti?’

Prema pisanju Jutarnjeg lista, pobunjenici koji su inicirali potpisivanje pisma sa zahtjevom Davoru Bernardiću da odstupi jer “SDP s njime na čelu tone” su za sada dobili 91 potpis podrške a među njima su 23 saborska zastupnika, 8 gradonačelnika, 7 zamjenika gradonačelnika, jedan župan, 4 zamjenika župana, 19 načelnika općina, 6 zamjenika načelnika, dva predsjednika općinskih vijeća i tako dalje.

“Druga strana, predvođena Zlatkom Komadinom, Rajkom Ostojićem, Davorkom Vidovićem, Ivom Jelušićem i drugima, u razgovoru s novinarima napadno ne brani Davora Bernardića. Premda ni ne pokušavaju reći da je dorastao dužnosti predsjednika SDP-a, ne otkrivaju kakav im je plan s njim. Prema nekim informacijama, Bernardić bi trebao odstupiti relativno brzo nakon obračuna s pobunjenicima, a po drugima bi se to dogodilo na jesen. Međutim, činjenica je da sam Bernardić nema namjeru dobrovoljno odstupiti s čela SDP-a”, kaže Jutarnji.

(FOTO) Grbin izašao sa SDP-ove sjednice: ‘Ja nisam Pernar, Bernardić me zamolio’

No u zaključcima je jučer navedeno kako je došlo do kršenja statuta, a to ostavlja prostor za sankcije. Prema neslužbenim informacijama, tvrde te novine, moglo bi se dogoditi da se zbog kršenja Statuta na Glavnom odboru zatraži izbacivanje Peđe Grbina iz SDP-a, a da se za Hajdaš Dončića, Zmajlovića, Babića i Glavaševića traži suspenzija sa svih stranačkih dužnosti, što znači da više ne bi bili članovi Predsjedništva, a Hajdaš Dončića bi se povuklo s funkcije potpredsjednika Sabora.

Glavni odbor SDP-a odlučuje o sankcijama članovima Predsjedništva, dok o eventualnom sankcioniranju saborskih zastupnika i gradonačelnika odlučuju njihove stranačke organizacije u kojima su učlanjeni u SDP. To znači kako je moguće da u SDP-u uskoro krene proces masovnog izricanja opomena, suspenzija i izbacivanja članova. Ako će tim putem Glavni odbor, vjerojatno će i drugi, zaključuje Jutarnji list.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr