Dr. sc. Hasanbegović: Vrlo je opasna Pupovčeva inicijativa za zabranu ZDS, cilj je uvođenje cenzure

hasanbegović-pupovac
Foto: Snimka zaslona, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Obilježavanje 22. lipnja u Brezovici je klimaks restauracije baštine jugoslavenskoga komunizma, pod krinkom apokrifnog ‘hrvatskog antifašizma’ – izjavio je u Bujici, na Z1 televiziji, dr. Zlatko Hasanbegović, potpredsjednik Kluba Domovinskog pokreta, koji je bojkotirao proslavu ‘Dana antifašističke borbe’ i čiji su zastupnici 22. lipnja bili na Jazovci, a ne u šumi kod Siska: – Restauratorski proces rehabilitacije jugoslavenskoga komunizma, započeo je u vrijeme kada je predsjednik države bio Josipović, a premijer Milanović. To je vrijeme kada je Milanovićeva većina donijela odluku o ukidanju saborskoga pokroviteljstva nad Bleiburškom komemoracijom. Tada se činilo da je to vrhunac, no, Andrej Plenković je otišao korak dalje… Politička gesta tzv.lijeve Vlade i Josipovića kao predsjednika, bila je očekivana. S druge strane, uspostavljena je snažna nacionalna obrambena protukomunistička fronta, koju je predvodio Tomislav Karamarko i bilo je jasno da će onaj dio Hrvatskog naroda, koji ne prihvaća laži, pružiti otpor, koji je u konačnici bio artikuliran na izborima… Taj krug je završen i misiju ondašnje lijeve Vlade danas nastavlja Andrej Plenković, nominalno predsjednik stranke koja se zove HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Biskup Radoš o partizanskim zločinima kod Jazovke: Prošlo je 76 godina od likvidacije u ovoj šumi

> Uz ‘himnu’ komunističkih talijanskih partizana Plenković i Milanović proslavili Dan antifašističke borbe

> Hasanbegović: Na Brezovici se okupljaju sljedbenici ideologije koja stoji u pozadini egzekucija na Jazovki

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Po prvi puta, Plenkovićeva Vlada bila je glavni organizator proslave u Brezovici, no, pravi šef protokola bio je Franjo Habulin,” duhovito je prokomentirao dr. Hasanbegović: “Ovdje imamo jedan biološki fenomen – da je na čelu veteranske organizacije jugoslavenska ratne armije, Titovih komunističkih partizana, osoba koja je rođena dvanaest godina nakon Drugoga svjetskoga rata!”

O psovkama i zvižducima u Brezovici na račun bl. Stepinca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bujica je jedina od svih televizijskih emisija, problematizirala činjenicu da se u Brezovici, tijekom govora premijera Plenkovića, zviždalo i psovalo na spomen imena blaženog Alojzija Stepinca Puštene su i snimke koje to potvrđuju, a voditelj je Hasanbegoviću postavio pitanje, zbog čega čelnik Vlade nije napustio skup kada se dogodio skandalozni incident?!

“Te psovke i taj primitivizam posjetili su me na isti događaj, na istome mjestu, kada su svojedobno zviždali i pokojnom Branku Lustigu, koji je u Brezovicu došao kao izaslanik bivše predsjednice, a bio je jedan od zatvorenika logora Auschwitz,” podsjetio je dr. Zlatko Hasanbegović: “Ta vrsta primitivizma izraz je njihova autentičnoga osjećaja, to je slika i prilika duha, sadržaja i cilja jugoslavenskih komunista, koje se sada manipulacijom želi pretvoriti u preteče moderne Hrvatske vojske!”

Habulin je u Brezovicu doveo skupinu svojih pristaša, ne samo iz Republike Hrvatske nego i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, vjerojatno i iz Srbije, bez obzira na epidemiološke mjere i to su ti što su fućkali na spomen blaženog Alojzija Stepinca – tvrdi Hasanbegović i upozorava na paradoks iz premijerova govora ‘antifašistima’: – Ako ćemo pratiti misao Plenkovićeva činovničkoga govora, jugoslavenski komunistički partizani su, po njemu, preteča hrvatskih branitelja i Hrvatske vojske… Ako je to tako, postavlja se pitanje, zašto tamo u protokolu, kao visoki uzvanik iza Plenkovića sjedi Habulin, a ispod šatora skupina iz različitih saveza ‘antifašističkih’ boraca, od kojih su i dolazili zvižduci za zagrebačkog kardinala?! Ako je sve to tako kao što tvrde Milanović i Plenković, onda bi bilo logično da je pokraj njih stajao i šator s članovima vodstva HVIDR-e, a iza Plenkovića je, uz Habulina, trebao biti i Josip Đakić!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O 22. lipnju kao državnom prazniku

“Državni praznici u svakoj normalnoj državi izraz su i simbolička manifestacija nacionalnoga jedinstva,” napominje bivši ministar kulture: “Ono o čemu ne postoji suglasje i gdje postoje trajne nacionalne podjele, što je izvor narodnoga i društvenoga razdora, ne može biti državni praznik. Zato je jedini način da raspravu o 22. lipnja skinemo s dnevnoga reda – da se taj dan poništi kao državni praznik!”

Kao konkretan dokaz o tome što se točno zbilo 22. lipnja, Hasanbegović je u studio Bujice donio naslovnu stranicu zagrebačkog ‘Vjesnika’, glasila tzv. Jedinstvene narodno oslobodilačke fronte Hrvatske, od 22. lipnja 1945. godine, na kojoj jasno piše: “22. lipnja 1941. počeli smo stvarati krvlju zapečaćeno bratstvo sa Sovjetskim savezom – jamstvo naše slobode i nezavisnosti!”

U toj kratkoj sentenci sublimirana je narav, politički smisao i ratni ciljevi Komunističke partije Jugoslavije i njezine oružane sile, koja se na kraju rata prozvala Jugoslovenskom armijom – prokomentirao je povjesničar iz DP-a, uz napomenu: – Tu nema nikakvog apstraktnog antifašističkoga pokreta!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Plenkovićevom govoru u Brezovici

“Iako je Plenković u Brezovici govorio o skupini tzv. boraca, uglavnom Hrvata, činjenica je da 22. lipnja u tu šumu oni nisu otišli ni kao Hrvati ni kao apstraktni borci, već isključivo kao komunisti,” smatra dr. Hasanbegović: “22. lipnja 1941. godine, kada je prekinuto tadašnje savezništvo između Hitlera i Staljina i kada je Hitlerov Reich napao domovinu radničke klase cijelog svijeta – Sovjetski Savez, skupina od devet komunista, odlazi na konzultacijsko ladanje u sisačku šumu. I to ne u Brezovicu nego Žabno, da bi donijeli odluku što učiniti u novonastalom stanju.”

Dr. sc. Hasanbegović je kritizirajući Plenkovićev govor iz Brezovice rekao da “pretpostavlja da su mu ga pisali Franjo Habulin ili Marko Milić, a možda čak i Frka Petešić”: – Milanović ga je dobro podučio da u toj skupini sisačkih komunista nije bio Janko Bobetko, preko kojega pokušavaju povezati nespojivo, tamo je bio Mika Špiljak…

“To nije nikakav prvi ‘antifašistički’ odred u porobljenoj Europi,” nadovezao se: “Andreja Plenkovića treba podučiti da Drugi svjetski rat nije počeo napadom njemačkoga Reicha na Sovjetski savez, već je započeo u rujnu 1939. godine s Poljacima… Kad već govorimo o različitim oblicima otpora Silama osovine, onda imamo poljsku vojsku i događaje iz 1939. godine, imamo različite oblike grčkog otpora na talijansku invaziju, a ako mogu biti blasfemičan, u konačnici – i pukovnik Jugoslavenske kraljevske vojske Dragoljub Mihailović je početkom svibnja 1941. godine, sa skupinom časnika koji nisu priznali kapitulaciju Jugoslavenske vojske, otišao na Ravnu Goru, dok su komunisti i srpski i hrvatski, ali i svi jugoslavenski komunisti, uključujući i sisačke, ispijali špricere po sisačkim kavanama, neometani od bilo koga, što su i sami isticali u svojim sjećanjima…”

O Klasićevim tvrdnjama

Dr. Zlatko Hasanbegović je u Bujici odgovorio Hrvoju Klasiću, koji je na burnoj zagrebačkoj antifa tribini, gdje je došlo do sukoba Prkačin – Goldstein, od kolege povjesničara zatražio da se odrekne doktorata i pokazao dokument koji, navodno, dokazuje da je 22. lipnja u šumi Brezovici doista formiran prvi partizanski odred: – Iako je Klasić trijumfalno mahao tim “krunskim dokazom”, moram ga razočarati i upozoriti da je to dokument iz rujna, a ne lipnja 1941. godine! Riječ je o izvješću Prve hrvatske oružničke pukovnije Ravnateljstva za javni red i sigurnost, o opkoljavanju šume i pokušaju likvidacije te komunističke skupine… Taj pothvat je od 19. do 21. rujna 1941. godine vodio tadašnji satnik Ante Moškov… Dokument je iz vojnog arhiva nekadašnjeg Vojno-historijskog instituta u Beogradu, a u njemu se podrobno opisuje akcija, navodi se da su postrojbe koje su pretraživale šumu, naišle su na logor, no, tamo komunista nije bilo… Pronađeno je ognjište, još goruća žeravica, riba spremljena za pečenje, pečeni kukuruz, dva pisaća stroja koja su, citiram, komunističke bande 13. rujna ukrale iz javnih općinskih zgrada u Palanjaku i Topolovcu… Nađena je jedna bomba, jedan oveći sanduk pun komunističke literature, jedan civilni kaput i jedne ženske gaćice! I to je bio kraj epizode o tzv. sisačkom odredu.

“Hrvoje Klasić, očito, ima problema s onim što učenici petoga osnovne znaju pod pojmom ‘lenta vremena’ i očito ne zna razliku između lipnja i rujna,” narugao se dr. Hasanbegović.

O Milanovićevim pričama o Tuđmanu i Janjiću Capi, te Srbima kao našoj braći

Tvrdnje Zorana Milanovića Hasanbegović je ocijenio manipulatorskim zbog priče o Tuđmanovom brzojavu upućenim Vladu Janiću Capi, koji je umro 1990. godine i kojeg je aktualni predsjednik u svom govoru u Brezovici glorificirao, iako ga se dovodi u vezu s poslijeratnim likvidacijama Hrvata: – Capo je bio predratni komunist i politički komesar KNOJ-a, Korpusa narodne obrane Jugoslavije, vojne formacije OZNA-e koja je utemeljena po uzoru na sovjetski SMERŠ, što znači “Smert špijunam!”, a to je bila oružana formacija NKVD-a. KNOJ je imao samo jedan cilj – pripremati i provoditi izvansudske egzekucije nad svim političkim i vojnim neprijateljima jugoslavenskih komunista, s vrhuncem koji poznajemo kao Bleiburšku tragediju Hrvatskoga naroda. Vlado Janić Capo je bio politički komesar postrojbe odgovorne za najodvratnije i najmonstruoznije zločine koji su se odvijali u poraću, nakon završetka rata, a njihov rukopis prepoznali smo kod Teznog, na Jazovci, u Hudoj jami, na Macelju, kod Kočevskog roga itd. Radi se o tisućama i tisućama stratišta!

Govori Milanovića i Plenkovića u Brezovici različiti su kao što su različite i njihove osobnosti – ocijenio je dr. Zlatko Hasanbegović: – Plenkovićev govor je bio birokratski i dosadan, utemeljen na potpunim lažima, neistinama i manipulacijama, dok je Milanović barem bio pošteniji i na neki način. priznao da u tamo nije bilo pravog ustanka.

“Rijetko ćete naći osobu koja će pročitati priručnik za hitnu pomoć i nakon toga misliti da je stručnjak za medicinu,” opisao je dr. Hasanbegović Milanovićevo sveznadarstvo, uključujući i ono povijesno: “To je tzv. tip ljudi koji vole čitati! Onda u jednom trenutku, nakon što su pročitali dvije ili tri verzije različitih sinteza svjetskih autora iz povijesti, pomisle da su postali stručnjaci za povijest!”

Milanovićeve riječi da su Srbi u onom ratu bili “naša braća po oružju” Hasanbegovića uopće nisu iznenadile: – Oni su to bili! Oni su bili njihova braća po oružju, braća po ratnim ciljevima i braća po zločinu!

O Pupovčevoj izjavi glede pozdrava ZDS

Na kraju emisije, dr. Zlatko Hasanbegović posebno je prokomentirao izjavu Milorada Pupovca, koji je također bio u Brezovici, gdje je novinarima govorio o prijedlogu kaznenog progona pozdrava ‘ZDS’: – Pupovac kaže da je postigao suglasje sa svim parlamentarnim klubovima, međutim, to nije točno! Na njegove konzultativne sastanke Klub Domovinskog pokreta nikada nije pozvan! Pokušavam ustanoviti od Milorada Pupovca, zašto mene ne pozove, pa da im vrlo jasno i artikulirao objasnim zašto je to što predlažu – neprihvatljivo.

“Andrej Plenković sada kupuje vrijeme, no, na jesen će se morati suočiti s inicijativom koju su pokrenuli Kraus i Pupovac,” zaključio je potpredsjednik Kluba DP-a: “Pupovac tom inicijativom pokušava nametnuti jednoumlje i pravi mu je cilj uvođenje cenzure i ukidanje slobode povijesnoga istraživanja različitih kontroverzi, a to je ono što nazivaju tzv. povijesnim revizionizmom… Riječ je o vrlo opasnom procesu, a ljudi su umorni i uopće ne razumiju što se, zapravo, događa.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.