(FOTO) U Zemuniku se priprema prvi hrvatski aeromiting: Stiže više od 100 letjelica, a glavna pozornica bit će zadarska riva

Zemunik, 23.08.2019 - Prezentacija inicijative i organizacije 1. hrvatskog meðunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga "CROIMAS 2020“ (Croatian International Military Airshow) u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušiæ" u Zemuniku. Na slici naèelnik GS OSRH Mirko Šundov. foto HINA/ ds

Grad Zadar i Zrakoplovna baza Zemunik bit će domaćini 1. hrvatskog međunarodnog vojnog aeromitinga CROIMAS 2020 (Croatian International Military Airshow) kojim će se 30. svibnja 2020. godine obilježiti 30. obljetnica konstituiranja Hrvatskoga sabora.

“U letačkom programu sudjelovat će stotinjak zrakoplova sa 450 članova posada, akro-skupina NATO-a i partnerskih zemalja. Program će trajati devet sati, a moći će se besplatno pratiti s glavne pozornice na zadarskoj rivi, duž obale od Kolovara do Puntamike te s istočne strane otoka Ugljana i brodica u Zadarskom kanalu”, najavio je u petak pukovnik Damir Barišić, voditelj Operativnog odsjeka u Zapovjedništvu 93. zrakoplovne baze, na predstavljanju aeromitinga u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u bazi u Zemniku.

Prvi aeromiting održat će se i u godini u kojoj će se obilježiti i 25. obljetnica VRO Oluja, 29. obljetnica Dana Hrvatske vojske i 15. obljetnica akrobatske grupe Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Krila Oluje, a Hrvatska će započeti i s predsjedanjem Vijećem EU.

Otvarajući prezentaciju, ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je zadovoljstvo jer će CROIMAS 2020 biti organiziran upravo na Dan državnosti, koji će se od sljedeće godine ponovno obilježavati 30. svibnja, za što će Vlada uskoro pokrenuti potrebnu proceduru.

Krstičević: Vlada prepoznala važnost i dala punu podršku

“Vlada je prepoznala važnost i dala punu podršku inicijativi održavanja zrakoplovnog mitinga, koja je, što me posebno raduje, došla iz redova naših zrakoplovaca. CROIMAS 2020 je vrlo značajan događaj, stoga ga želimo organizirati na najsvečaniji i najprofesionalniji način. Njegova važnost je višedimenzionalna, značajna za HRZ, Hrvatsku vojsku, Zadar, ali i cijelu Hrvatsku”, poručio je Krstičević.

Upravo takvi i slični događaji, naglasio je, predstavljaju dodanu vrijednost našoj turističkoj predsezoni koja je ključna u perspektivi razvoja turizma. “To je izravna promidžba Grada Zadra i učvršćivanje njegove pozicije na zrakoplovnoj i turističkoj karti svijeta. Nadalje, to je prilika za još jače povezivanje Hrvatske vojske s lokalnom zajednicom te direktna promocija HRZ-a i poziva vojnih pilota. Tu je i ekonomska vrijednost takvog događanja za lokalnu zajednicu te prilika za produbljivanje suradnje s ratnim zrakoplovstvima savezničkih i partnerskih zemalja”, nabrajao je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov podsjetio je na izvrsne odnose koje Hrvatska vojska ima sa Zadrom i Zadarskom županijom još od Domovinskog rata te napomenuo da će organizacija CROIMAS-a biti zahtjevna, no siguran je da svojim kapacitetima i sposobnostima možemo sve dobro sprovesti, a na prvome su mjestu mjere sigurnosti.

Na prezentaciji je istaknuto kako je cilj da se takav zrakoplovni spektakl u Zadru organizira svakih pet godina, u svijetu je takvih događaja oko 600, a u Europi svake godine više od 120.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina