(FOTO) Novinari posjetili američki ratni brod u Splitskoj luci

Novinari su danas u splitskoj Gradskoj luci posjetili desantni brod USS Mesa Verde iz sastava Šeste flote američke Ratne mornarice, koji je na povratku iz Perzijskog zaljeva u Sjedinjene Američke Države stigao jučer u trodnevni posjet Hrvatskoj ratnoj mornarici u sklopu bilateralne vojne suradnje.

„Ovaj desantni brod se od ožujka nalazio u Perzijskom zaljevu i jedan je od prvih brodova koji se angažirao na suprostavljanju Islamskoj državi Iraka i Levanta (ISIL), ali nije sudjelovao u borbama, nego je bio u stanju pripravnosti“, rekao je izvršni časnik Ethan Rule.

Na brodu je oko 1100 mornara i časnika, koji su, kazao je, “vrlo istrenirani i za vrijeme boravka u Perzijskom zaljevu bili su u visokom stupnju pripravnosti“.

“Posada broda je osposobljena za bilo kakvu akciju i spremna je izvršavati niz zadataka”, kazao je Rule. Rekao je da taj desantni brod na sebi ima dva manja broda, koja su u slučaju potrebe spremna reagirati i sudjelovati u iskrcavanju ljudstva, opreme i naoružanja.

Novinari su za posjeta brodu imali priliku vidjeti oko 100 vojnih vozila, transportera, kamiona koji, kako je rečeno, služe za podršku marincima na kopnu. Na palubi su trenutačno tri transportna helikoptera. Četvrti je, rekao je Rule, prije mjesec dana imao nesreću, čiji se uzroci istražuju. Pao je u more ali nitko od članova posade i marinaca koji su se nalazili u njemu nije ozlijeđen, rekao je.

Desantni brod USS Mesa Verde opremljen je i brodskom bolnicom za zbrinjavanje ranjenika u kojoj se, kako je pojašnjeno, mogu obavljati svi potrebni medicinski zahvati.

Brod je dug 208,5 metara, širok 31,9 metara a gaz mu je 7 metara. Vraćajući se iz Perzijskog zaljeva, u Mediteran ušao kroz Sueski kanal i jučer doplovio do Splita, a 9. listopada nastavlja plovidbu.

Kako je najavljeno iz Ministarstva obrane RH, u sklopu posjeta tog desantnog broda Šeste američke flote Hrvatskoj ratnoj mornarici, održat će se zajedničko uvježbavanje MIO timova (Maritime interdiction operations) za pomorske operacije presretanja.

Na dan odlaska iz Splita, 9. listopada na brod USS Mesa Verde, u sklopu inicijative Partnership of Adriatic Mariners Shipriders, ukrcat će se časnik HRM-a poručnik korvete Dino Čobo, koji će sudjelovati u aktivnostima i obuci na brodu. Pod zastavom SAD-a plovit će do 17. listopada, kada je planiran njegov iskrcaj u luci Lisabon u Portugalu, izvjestili su iz MORH-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah